| | | |

Атанаска Дишева: Твърде вероятно е в СРП да са се прикривали голяма част от случаите около Нотариуса. Главният прокурор не може да…

Твърде вероятно е в Софийската районна прокуратура да се е вършила голяма част от прикриването на случаите около Мартин Божанов-Нотариуса.

Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България” по НОВА Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет.

„Един прокурор не може да вземе делото от друг, ако няма намеса на административен ръководител. Главният прокурор не може да не знае какво се случва. Ако не знае, не му е там мястото”, поясни тя.

На въпрос може ли системата да се самоизчисти, тя каза следното:

„Аз съм оптимист, но не вярвам в това. Трябва да се предприемат извънредни мерки на законодателно ниво. Много неща може да бъдат направени в парламентарната комисия”, допълни тя.

Дишева коментира и твърденията, направени в ефира на „Здравей, България” от гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис за адвокат Велимир Атанасов.

„Който иска да създаде проблем на здрав бизнес, може да се обърне към техните адвокати – такива като Велимир Атанасов”, каза Каламарис, намеквайки, че въпросният юрист бил от „лагера” на Божанов и Петьо Петров-Еврото.

Бизнесменът заяви още, че около Атанасов имало „адска машина” и той бил „в любовни отношения” с подалата оставка шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

„Може да се провери колко въведени жалби има от адвоката и колко са успешни. Става дума за 110% успеваемост на подадените жалби от него”, категоричен е Каламарис.

По повод тези твърдения Дишева заяви:

„Името на адвоката не е ново, то стана известно пред ВСС при изслушването на съдия Цариградска и съдия Лазаров през февруари 2020 г. Историята е потресаваща.

Всички очаквахме да се образува досъдебно производство и да се стигне до съд и евентуално – до присъда. Това обаче не се случи. Говоря за този случай пред Съдийска колегия.

Едва миналата година, в резултат на данните от ГДБОП, е образувано производство. Радвам се, че се появяват нови случаи, които попълват детайли от един пъзел, който трябва да бъде нареден.

Това е случай за разследване от Прокуратурата. Рядко се намират хора, които са готови да говорят с детайли.

Когато прокурори и следователи са замесени в подобни ситуации, разследването става изключително трудно, защото трябва да се намери прокурор, който да разследва такъв случай. През лятото Сарафов пое ангажимент за създаване на нов образ на Прокуратурата”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts