| | | |

Шизофрения: Ротацията ще стане най-лесно, ако стана външен министър. Взимаме на ГЕРБ единственото министерство и след ротацията пак ще имат 1 министър

Премиерът Николай Денков прави отчет на изминалите девет месеца на правителството. Той отговаря на въпроси във Фейсбук на живо на страницата на Министерския съвет.

Въпроси към акад. Денков могат да се задават предварително в коментарите на страницата на Министерския съвет в социалната мрежа, както и по време на живото излъчване.

Готова ли е оценката върху работата на министрите в кабинета и кога ще бъде представена на парламентарните групи, както и кой ще заеме поста на външен министър са част по въпросите, които са зададени към министър-председателя.

Хората питат – обсъждано ли е забавяне на ротацията? Колко всъщност са върнатите в България мигранти по Дъблинското споразумение и защо се получава разминаване в официалните бройки?

Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър – с Мария Габриел да сменим местата си.

Премиерът и външният министър са хората, които контактутват с ръководителите и международните представители на всички други държави. Те най-често работят заедно или се сменят, когато има нужда, заяви премиерът Николай Денков.

Той даде пример с Люксембург и Великобритания, където също има практика на размяна на позиции между премиер и външен министър.

“Имахме среща с г-жа Габриел за оценка на министрите. Тя поиска срещи поотделно с всеки от министрите и да обсъдят приоритетите. Този процес тече и очаквам идната седмица да навлезем в по-дълбока дискусия.

Нейното мнение е много важно, тя ще работи тясно с новите министри. Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия – те са получили одобрението на партийните лидери от двете страни.

Те трябва да си вършат работата без партийни пристрастия, а ако не се справят, да си отидат по професионални причини.

Когато се съставяше този кабинет, сме обсъждали кои са възможните лица за МС. Част от хората, които са министри и зам.-министри сега, са предложени от Габриел и ГЕРБ.

Не съответства на истината, че ГЕРБ има само Мария Габриел в правителството. Не е важно котката дали е черна или бяла, а дали може да лови мишки.

След ротацията ГЕРБ ще има същия брой министри”, категоричен е той.

Миграция

“Информацията беше изнесена публично. Казах всичко в Народното събрание, всичко друго, казано от опозицията, е опит да се плашат и да се заблуждават хората – не е истина.

Съгласно Дъблинското споразумение всичко остава същото. Единственият ни ангажимент е да действаме по-бързо. Приемаме и връщаме определени бройки на бежанци в държавите на произход.

Между няколко десетки до няколко стотици годишно са върнати у нас. 113 човека са били приети от Австрия през миналата година. Бройката на върнати е горе долу същата, намаляла е тази на приетите”, коментира той.

Регулаторите

“Все още се обсъждат правилата, по които да се избират хората в регулаторите. Смятам, че всеки трябва да може да предлага и да има обсъждане до постигане на съгласие, че съответните експерти са подходящи.

Всяка една парламентарна партия може да предлага кандидати за регулаторите”, подчерта премиерът.

“Областните управители също ще бъдат прегледани, заедно с ротацията на министрите. Възможно е да има смени, но за да бъде направена такава, трябва да има основание, а не просто защото се искат оставки.

Трябва да има общо съгласие, че човекът може да си свърши работата, не се назначават хора само защото са предложени от някого”, отбеляза академикът.

Еврозоната

“Първият въпрос е кога да бъде подготвен и публикуван първият конвергентен доклад. Дискутираме дали да не бъде направен по принцип през годината.

Ако решат да си остане през май, както обикновено, можем да поискаме извънреден към края на годината.

Отличници сме по три от четирите показателя, които имат значение за приемането ни – фиксираният курс на лева към еврото, външният дълг, както и бюджетният дефицит.

Единственият ни проблем е инфлацията, което е свързано най-вече с външни причини”, посочи Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts