| | |

The Washington Post: Ситуацията е критична! Украинската армия се изтегля от Авдеевка.

Украинската армия обяви, че е започнала частично изтегляне на войските от Авдеевка, Донецка област, съобщи американският вестник The Washington Post, позовавайки се на украинските военни.

Събеседниците на вестника смятат, че загубата на Авдеевка е „въпрос на време“. Последната украинска крепост в града, пише изданието, вероятно ще бъде разрушеният коксов завод.

Ако Авдеевка бъде превзета, руските войски ще спечелят „най-значимата победа на бойното поле след провала на украинската контраофанзива“ през 2023 г. – и това ще бъде най-ясният знак, че руските войски си връщат инициативата, тъй като Киев няма войници, оръжия, боеприпаси и пари, а моралът в армията спада, пише Meduza.

Руските войски започнаха офанзива срещу Авдеевка през октомври 2023 г., като претърпяха значителни загуби.

От началото на 2024 г. руската армия се опитва да прекъсне коксовия завод от Авдеевка, който е на основната линия за доставки на групата на украинските въоръжени сили.

На 15 февруари руски и украински източници съобщиха, че руските войски са превзели главния вход на Авдеевка.

Изтеглянето на украинските войски от Авдеевка се случва само днес, след като новият главнокомандващ ЗСУ Олександър Сирски посети фронта и обеща подсилване на украинските войски в Авдеевското направление.

Руските войски успяха да напреднат в Източна Украйна, лишавайки украинските части в Авдеевка от основния път за снабдяването им, съобщи по-рано днес украински военен говорител.

Градът от октомври е арена на ожесточени боеве заради желанието на Москва да постигне победа преди президентските избори другия месец, предаде ДПА.

“Снабдяването на Авдеевка и евакуацията на града са усложнени, но сега се използва предварително подготвена резервна логистична артерия”, каза в ефира на украинската телевизия Дмитро Лихови, говорител на войските в този участък от фронта.

Ситуацията в Авдеевка, Донецка област, е критична. Градът може да попадне под контрола на руските окупационни сили.

Това заяви на брифинг Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност на САЩ по стратегически комуникации, предаде агенция УНИАН.

Според него причината за настоящата ситуация е липсата на боеприпаси в украинските въоръжени сили.

“Получаваме доклади от украинци, че ситуацията е критична. Руснаците продължават да напредват към украинските позиции всеки ден. Авдеевка е на ръба да попадне под руски контрол”, посочиха от Вашигтон.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Similar Posts