| | |

“Медуза”: Как съсипаха здравето на Алексей Навални

Рускоезичното издание “Медуза”, което се издава в чужбина, припомни хронология на това как бе съсипано здравето на Навални от покушението срещу него през август 2020 г.

След отравянето Навални загуби около 15 килограма от теглото си. Отне му няколко месеца да проходи и да започне да се храни нормално.

Шест месеца след отравянето Навални се върна в Русия и оттогава е в ареста, без да получава адекватно лечение.

През март 2021 г. в колонията край Покровск не можеше да стъпи с единия крак. Навални каза, че десният му крак е частично загубил чувствителност поради постоянни пътувания до съдилищата в “сгърчен вид”.

“По-късно политикът беше диагностициран с две хернии и самият той обяви гладна стачка, настоявайки за допускането до него на независими лекари. Опозиционерът лежа няколко месеца в затворническата болница.

След като беше преместен в колония с максимална сигурност край Владимир и многократно вкарване в наказателна килия, гръбначните проблеми на Навални се влошиха.

През декември 2022 г. след оплаквания лекарят предписва инжекции на Навални, но не назовава диагнозата. Политикът се опита да разбере какво точно му инжектират, но копието от епикризата се оказа нечетливо.

През януари 2023 г. Навални имаше тежка кашлица и треска. Юристи свързват това с факта, че в наказателната килия при него са вкарали затворник, “който има големи проблеми с битовата хигиена”. Тъмничарите отказаха да изпратят Навални в медицинското отделение, като обясниха, че там има затворници с грип, което “само ще го разболее”.

“В същото време Навални не получи лекарства от адвокатите, но те увеличиха дажбата му от гореща вода само с две чаши и предписаха антибиотици. Скоро стана ясно, че дозите антибиотици са били “огромни”, заради което той получил стомашно усложнение и отслабнал със седем килограма.

През цялата 2023 г. Навални се опитваше да отиде на зъболекарски преглед, но администрацията не позволи и това.

В началото на декември 2023 г. Навални получава световъртеж и губи съзнание, след което персоналът на колонията го поставя на система.

Въпреки здравословното си състояние Навални след това е преместен в Изправителна колония 3 в село Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг, далеч на север. Преместването му продължи 20 дни, политикът го определи като “доста досадно”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts