| | | |

Денков не се отказва, ще търси обяснение от Борисов защо…

Денков: На 6 март ще си подам оставката, най-лесно ще е просто да си сменим местата с Габриел. Предстои разговорът защо това е проблем за другата страна, коментира той

Попитан дали е готов за вариант, при който оставката на правителството не бъде приета в пленарна зала, той заяви, че просто правителството ще продължи да работи в оставка

“На 6 март аз ще си подам оставката, има си нормална конституционна процедура, правителството продължава да си изпълнява задълженията, докато се вземе следващото решение, така че тук няма драма, ако не му се пречи да работи”.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти относно породилото се напрежение около предстоящата ротация на правителството през март и неразбирателството в сглобката към този момент за това кой ще заема поста на външен министър.

Коментарът му идва след думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според който Денков трябва да смири егото си, както би станало, ако не му гласуват оставката.

“За Външно министерство трябва да се намери решение, което е приемливо и за двете страни.

Това, което стана ясно, е, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт най-лесно може да се реализира, ако просто си сменим местата с госпожа Габриел. Предстои разговорът защо това е проблем за другата страна”, заяви още Денков.

Попитан дали е готов за вариант, при който оставката на правителството не бъде приета в пленарна зала, той заяви, че просто правителството ще продължи да работи в оставка.

Предстоящата ротация в България привлича вниманието и на останалите страни, коментира още министър-председателят, който беше на Конференция по сигурността в Мюнхен.

„Всички казаха, че очакват този процес да е успешен, за да продължим да правим това, което правим досега. Няма какво ново да добавя. Ротацията има смисъл, ако изпълняваме управленската си програма. Нещо ново по тази тема не мога да кажа”, поясни Денков.

“В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна. Това е едно от заключенията от конференцията.

Другото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо”, каза още акад. Денков и добави:

„По отношение на България прави впечатление колко е важна ролята ни в Източния фланг”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts