| | | |

“Информационно обслужване” обяснява и на ЦИК за фалшивия код за машините

От “Информационно обслужване” са изпратили писмо до ЦИК, с което уверяват, че проблем с кода за гласуване няма.

Става въпрос за разпространения от някои медии сигнал срещу зам.-министър Михаил Стойнов, в което подателят Георги Коларов твърди,

че Стойнов е разменял софтуерни кодове за машините за гласуване с изпълнителния директор на държавната фирма “Информационно обслужване” Ивайло Филипов.

Тази фирма е официален преброител на изборите.

Относно кореспонденция за кода “Информационно обслужване” е категорично:

“публикациите не са във връзка със системния или параметизирания код за гласуване”. Това бе обявено на поредното заседание на ЦИК днес.

“Както говорихме, прегледах нещата и извадих следното, което може да ползваш при подготовката за уикенда. Когато си готов, ми кажи и да задействам останалата част, защото нямаме много време”, пише в имейла, за който се твърди, че е от Стойнов до Филипов.

Следват няколко десетки реда софтуерен код. В него обаче прави впечатление, че има данни за многомандатни избирателни райони, а на местни избори такива няма.

Оказа се, че кодът всъщност е от изборите през 2014 г. и служи за проверка и изчисление на резултатите от парламентарни избори за 2013 г. и 2014 г. според методиката, описана в Изборния кодекс.

Това бе обявено преди малко от “Информационно обслужване”, като фрагментът вече е бил публикуван в интернет сайтове. И освен това е достъпен на платформата за размяна на свободен софтуер.

“Електронно съобщение с подобно съдържание не съществува и публикуваното в медиите от изпратения сигнал е фалшиво”, заявиха по-рано днес от “Информационно обслужване”.

От Гоце Делчев до ЦИК е пратено и запитване дали председателите на СИК трябва да казват междинната избирателна активност на представителите на партиите и тя да бъде оповестявана публично,

“Сами могат да си дадат отговор. След като една информация е предоставена официално на ОИК, те сами могат да я предоставят по секции на всички, които се интересуват”, отбеляза Силвия Стойчева от ЦИК.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts