| | | |

На изпроводяк Хинков се ожали: Габриел и Денков ми оказаха натиск, искаха да не…

Ужасно е това, което се казва в записа! Това не може да бъде лекар!

Това заяви министърът на здравеопавазнето проф. Христо Хинков тази сутрин в ефира на bTV по повод скандалния запис от заседание на медицинския съвет на “Пирогов”,

който разкрива потресаващи коментари на лекари от спешния институт спрямо майката на 15-годишната Даная – Ани Стоянова и Кремена Кунева, която заедно с Ани основа фондация “Даная”.

“Това не може да бъде лекар, а някаква форма на садистично удоволствие, че хората, които веднъж са понесли жестока болка, трябва да продължат да понасят под някаква форма.

Това няма нищо общо с лекарската етика!

Не е в моите правомощия, аз мога да взема становище само като човек, който има отношение към етиката в медицината.

Това, което ние направихме, е да изпратим две писма – до медицинския съвет и до съда, за да ми кажат какво следва оттук нататък и защо все още предложението за вписването на нов директор, още не е взето, добави още проф. Хинков.

Има етична комисия и аз очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно становище. И за този човек, след като се идентифицира кой е, трябва да се вземат съответните мерки.

Говоря за отнемане на лекарски права! За такова изказване би трябвало да се направи сериозно разследване и комисията по лекарска етика да предложи да му се отнемат поне временно правата.

Казах ясно, че болница “Пирогов” не се управлява добре и съм направил всичко, за да променя това, категоричен е министър Хинков.

Много трудно би могло да се докаже лекарска грешка. Би трябвало да има един много сериозен одит за това, какво се е случило – от медицинска гледна точка. Би трябвало и прокуратурата да се включи в това, защото става дума за един изгубен живот.

Другото, което е важно да кажа, е че изпълнителната агенция по медицински надзор изпълнява абсолютно несвойствени функции – като например закона за трансплантации. Говоря за изпълнение на различни задачи с един ограничен състав. Дейността трябва да бъде ясно очертана.

Всичко възможно ще направя следващият министър да продължи тази политика – тази, която започнахме. Да не се надяват някои хора на ротацията.

Искам да уверя колегите от “Пирогов”, че наистина не трябва да се надяват, че следващия министър ще бъде милостив и толерантен към такъв тип доклади и ситуации.

Все още не знам кой ще е този човек, текат политически консултации, а и не искам да спекулирам с имена. Но ще направя всичко, каквото зависи от мен, следващият министър да продължи тази политика, добави още министърът на здравеопазването.

“Пирогов” в момента е в доста недобро финансово състояние. Не трябва да се спекулира с институцията Пирогов, тя е свещена крава. Това е изключително погрешно! Говорим за пациенти! Не става въпрос за институция, а за човека, който попада там, за да се лекува.

Повечето от директорите на болници са неслучайни лица и има сериозен натиск да бъдат назначавани.

Аз съм имал натиск да не правя конкурси за директори, хвърли признанието проф. Хинков. И поясни:

“Бях помолен от вицепремиер Габриел, от самия премиер – да отменя конкурсите, защото най-вероятно искат следващия министър, вече с друг мандат и възможности, да назнача.

Може би се счита, че ако аз обявявам конкурси, те ще бъдат политически. Аз съм член на ДСБ и не би трябвало да се очаква такива неща от мен. Опитвам се да бъда максимално обективен. Подобни конкурси би трябвало да се провеждат поне два месеца по-рано.

Болниците, за които спрях конкурсите за нов шеф, са областни – мисля, че в София – Свети Наум, в Пловдив също мисля, че има, те са много, няма как да ги изредя.

Но останах с впечатление, че тяхната молба – на Габриел и Денков, беше принципна, за да не стане така, че преди да си тръгна назначавам директори.

Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос.

Парите, които отиват в здравната каса, след това отиват в болниците, но това трябва да се проследи. Голяма част от държавните болници са в лошо финансово състояние.

На въпрос кога можем да очакваме реализирането на Детска болница, проф. Хинков заяви, че парите за нея са в размер на 100 милиона лева, от които до момента са изхарчени около 2 милиона.

“Бях оптимист в началото, сега мисля, че ще са необходими около две години за реализацията й”, внесе яснота още той.

“Здравеопазването няма цвят, но то се оказа многоцветно. Много интереси се преплитат. Пример е ямболската болница, която е вече сага отпреди 10 години. Очаквам сега да се смени борда там.

За финал на въпрос как би оценил работата си като министър, проф. Хинков си даде оценка добър 4.

“Пиша си добър 4 за управлението. Може би бях по-толерантен, трябваше по-рано да стана по-твърд. На наследника си бих пожелал да не се поддава на политически внушения.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Министерство на здравеопазването

Similar Posts