| | | |

Следователите ще държат трупа на Навални 14 дни

Екипът на Алексей Навални заяви днес, че следователите, разследващи неговата смърт, ще извършват в продължение на 14 дни експертиза на тялото на опозиционера, преди да го предадат на близките му, предадоха световните агенции.

Навални почина в петък в наказателна колония в Арктика при неясни обстоятелства, посочва Франс прес.

“Следователите са заявили на адвокатите и на майката на Навални, че няма да предадат тялото му в продължение на 14 дни, през които ще се извършва така наречена “химическа експертиза”, написа в “Екс” говорителката на Навални Кира Ярмиш.

Русия трябва да позволи независимо и прозрачно международно разследване за смъртта на Алексей Навални, призова днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС.

В изявлението се допълва, че руското политическо ръководство ще бъде държано отговорно, включително чрез налагането на европейски санкции.

Борел призовава за незабавно освобождаване на задържаните в Русия граждани, изразили почит към Навални.

В изявлението се казва, че присъдите срещу Навални са били политически мотивирани и ЕС е възразявал срещу тях многократно, като е настоявал той да бъде освободен незабавно и безусловно.

Москва неведнъж бе призована да осигури неговата безопасност, но без резултат, се допълва в документа.

Приживе Навални прояви изключителна смелост и отдаденост на своята страна, водеше решителна битка срещу корупцията и с това привлече мнозина в своята страна.

Това изплаши режима на (руския президент Владимир) Путин, особено на фона на незаконната война в Украйна и предстоящите през март руски президентски избори.

Неочакваната смърт на Навални е поредна проява на нарастващите репресии в Русия, ЕС отново настоява за незабавното и безусловно освобождаване на всички останали руски политически затворници, се добавя в изявлението.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts