| | |

И A1 вдига таксите с 9,5%, частните клиенти ще получат…

A1 официално стана третият български телеком, който вдига абонаментните си такси заради инфлацията през изминалата година. От компанията обявиха скок с 9,5% – колкото е промяната и при Yettel.

В същото време, A1 анонсира компенсации за потребителите и промени в договорите, които според телекома ги правят по-справедливи.

Припомняме, Vivacom обявиха 4,7% индексация на таксите – колкото е натрупаната инфлация за 2023 г. Малко след тях Yettel обявиха двойно по-голямо вдигане – 9,5%, колкото пък е средногодишният Индекс на потребителските цени на НСИ.

Защо таксите се вдигат?

A1 възприемат същия подход като Yettel и използват индекса на цените на НСИ.

“Само за последната година трафикът през мобилната мрежа се е увеличил с почти 70%, а А1 е инвестирала над 200 млн. лева, за да посрещне растящите нужди на потребителите.

За сравнение през 2023 г. инвестициите в мобилната мрежа са над 46% повече спрямо тези през 2022 г.”, посочват от телекома и допълват, че са дали 43,2 млн. лева такси за спектъра 700/800 MHz, а инвестициите във фиксираната мрежа и в телевизионното съдържание са скочили със съответно 13% и 20%.

От телекома поставят ситуацията в следния контекст:

Достъп до интернет и телевизия в България съставляват под 4% от разходите на домакинствата.

За сравнение разходите за хранителни продукти и безалкохолни напитки, които са се увеличили значително (13,7%) през миналата година, съставляват над 31% от разхода на домакинствата. Разходите за здравеопазване са се увеличили с 11,6%, за лекарствени продукти с 14,4%, за развлечения и култура с 12,4%, за водоснабдяване с 18,7%, за топлоенергия с 19,7%.

Компенсации

От A1 посочиха, че частните им клиенти ще получат като компенсация бонус и възможностите са следните:

-Неограничени национални минути.

-Неограничен мобилен интернет на максимална скорост.
200+ ТВ канала.

-Максимална скорост на домашен интернет, спрямо възможностите на използваната технология.

-Ваучер на стойност 50 лева за закупуване на ново устройство при подновяване на договор.

-Потребителите имат право на по един бонус за всяка услуга, като ще могат да го заявят от 1 до 31 март през системата за самообслужване на клиенти. На практика това ще приравни по-евтините планове на по-скъпите и тези, които плащат най-много за неограничени услуги, ще трябва да се задоволят с ваучера за 50 лева.

Освен това, A1 ще промени договорите си в следните посоки:

Потребителите ще могат да се откажат от своя договор без неустойки при индексация от 2025 г нататък.

Ще се даде възможност за намаляване на месечните такси при официална дефлация от над 2% (това се е случвало последно през 2015-2016 г. – б.р.).

Ще има праг на индексация на месечните такси от минимум 2% от средногодишния Индекс на потребителските цени.

Цените на плановете за хора в неравностойно положение няма да бъдат променяни и тази година. Същото важи и за потребителите на предплатени мобилни услуги, подчертават от A1.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts