| | | |

Зловеща версия! Политолог: Радев е злопаметен! Ще даде мандата на Борисов на 17 март, когато Петков го арестува

Условието Николай Денков да е външен министър се поставя, за да се парират исканията на ГЕРБ за смяна на доста министри, а ПП-ДБ пък не искат да се сменят. Всеки си знае неговата песен.

И най-лесният вариант е да се каже – Денков и Габриел да се разберат. Те ще се разберат, но първо лидерите ще се разберат, след това ще кажат на Денков и Габриел какво са се разбрали.

Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев.

снимка: Архив

„Аргументът за Външно, че Ники трябва да пътува, за да се чува гласа на ПП-ДБ по света, е несериозен.”, вметна той.

Логиката на парламентарното управление е, че правителството се формира на първо място от парламентарно мнозинство.

Не може да очакваме министър-председателят без парламентарно мнозинство нещо да се разбира и да прави.

Ако премиерът контролира парламентарното мнозинство, както се е случвало в България, ако той е и партиен лидер – тогава да. Но Денков не е лидер на ПП, ПП няма абсолютно мнозинство, обясни преподавателят в СУ в интервю за Труд”.

Така че мнозинството се формира в момента от три партии, независимо дали при избиране на правителство, ротация или вот на недоверие.

За това се разбират лидерите Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов, да не каже някой че го омаловажавам – и Атанас Атанасов, изброи доц. Стойчев.

Политологът обясни, че няма как Денков и Габриел да се разберат и да кажат на партийните си лидери, а те да кажат – хайде добре, браво.

Затова прехвърлянето на решението към тях означава, че просто Борисов и Кирил Петков в момента се договарят за рамката на тази ротация, но не желаят да го правят публично, уточни той.

На въпрос дали е възможно ротацията да стане след президентските избори в САЩ на 5 ноември, Стойчев отговори:

„Не знам това откъде тръгна и кой го тиражира. Вероятно някои, които имат интерес да кажат, че управлението ни в момента е колониално и зависи от Байдън. На мен това обаче ми се струва нереалистично.

Ако сега се направи ротацията, докато минат изборите в САЩ и дойде новият президент на 20 януари догодина, трябва да се направи още една ротация и тогава пак Денков ще бъде министър-председател. Не знам защо този кабинет сега ще трябва да изчаква.”

Стойчев припомни, че нито Мария Габриел, нито евентуален друг външен министър – да кажем, Даниел Митов, се ползват с лошо име в САЩ или в американското посолство в София.

Т. е. самата ротация дава възможност външен министър да бъде човек, когото Щатите харесват, направи извода той.

Мария Габриел става премиер, но ГЕРБ си запазва Външно министерство и министър става примерно Даниел Митов, който е личен приятел с държавния секретар Антъни Блинкен, и всички ще бъдат доволни.

Ротацията предполага всичко това да бъде много по-добре отиграно, отколкото ако няма ротация. Така че няма защо да се чакат изборите в САЩ, каза Стойчев.

Доцентът припомни, че всъщност парламентарното мнозинство. не се променя при ротацията, остава си същото, хората остават същите.

„А това, че в правителството някои ще си сменят ресорите, не е никакъв проблем – това, че един ставал външен министър, а друг – премиер, не е проблем, това са си същите хора. А това, което се говори по темата, е интрига, която иска да ни вкара в някакви други коловози.”

За твърдението на президента Румен Радев, че министрите са пешки и няма значение кои ще бъдат те, Стойчев заяви:

„Неговите служебни министри са пешки, назначени еднолично от него. Доскоро Радев се изживяваше като фактор, защото нямаше парламентарно мнозинство.

А в парламент, в който има организирано мнозинство, в нашата парламентарна република президентът е абсолютно безгласна буква, какъвто е Радев сега. Той е изключително изнервен от цялата тази работа.”

Той ги виждаше нещата много фрагментирано и че този парламент няма как да се направи адекватна коалиция. Даже като връчваше мандата на Николай Денков му „пожела“ да не го изпълни. Ясно е каква му е болката на президента- за лидерство.

Парламентарно мнозинство е много мобилизирано, такава мобилизация не съм виждал от доста време. В предишни парламенти Цветанов ходеше да ги събира да минават бюджети. Сега ГЕРБ, ППДБ и ДПС си гласуват, разбират се, нищо, че се карат, като дойде момента за гласуване, гласуват. Президентът много се дразни, защото парламентът е много ефективен.

И като това е така, какво става с неговите обяснения, че парламентарната република се е провалила и че в парламента не могат да взимат решения?

Напротив, парламентарната република е толкова ефективна, че можа да си променя и конституцията. И може да му вземе на президента и шефовете на служби.

И това, че те стоят там не се дължи на него, а на Бойко Борисов. Ако не беше той, на президента отдавна да са му взели службите, влезе в детайли Стойчев.

Дали президентът би забавил връчването на мандата?

Според Стойчев, Радев може да връчи мандата на ГЕРБ, на Бойко Борисов на датата 17 март, за да му припомни как на тази дата Кирил Петков го арестува и така да го ритне по кокалчетата и да му припомни кои са партньорите му.

„Тъй като е много злопаметен, може да връчи мандата на председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов на 17 март – датата, на която през 2022 година той бе арестуван от сегашния си партньор Кирил Петков. Нищо друго Радев не може да направи.

Ако бави мандата, това означава, че правителството в оставка продължава да си действа и това ще бъде така, докато се избере ново.

А Борисов и Габриел могат веднага да му върнат изпълнен мандата и президентът ще трябва да го внесе в парламента.

Никакво значение няма какво ще направи президентът, освен това, за което казах – да връчи мандата на Борисов на датата, на която бе арестуван и така да го ритне по кокалчетата, да му припомни какви партньори има сега.”, заяви политическият анализатор.

За проекта на Радев „3 март”, Стойчев припомни, че националният празник е на всички, а не само на президента, на неговия екип или на някакви други хора.

„Още от самото си появяване Радев обича да узурпира и приватизира национални символи – комитетът, който го издигна първия път, се казваше „Васил Левски“. Нито Румен Радев е новият Васил Левски, нито Трети март е на Румен Радев. Той е на всички българи.”, натърти Стойчев.

Най-лесният начин да опетниш националния празник е да си го приватизираш. Още повече, че „3 март“ е регистриран като търговска марка, което е върхът на тъпотията.

Второ, Конституционният съд ще обяви „3 март“ за противоконституционно, защото национални символи не могат да бъдат партийни.

Значи който не е с моята партия е против България, така ли излиза?, зададе той риторичен въпрос.

Като питаш хората за Трети март, те си представят някакъв национален символ. Дори да кажат, че Трети март е на президента, на избори няма да се яви само той и Илияна Йотова, както бе досега.

Ще се яви с едни конкретни хора, които на конкретните места, където ще се явят, имат определена репутация, познават ги.

Той че е популярен – популярен е, няма да обяснявам как неговата популярност ще се трансформира в парламентарни избори. Защото това, че си човек на президента не означава, че ще гласуват за теб.

Царят го пробва едно време – стана, каза – ето това са моите хора, гласувайте им доверие, припомни Стойчев.

Така беше и в ГЕРБ – избираха някакви хора, защото били на Бойко.

Според Стойчев обаче, в сегашната ситуация няма как това нещо да се получи. „Когато Радев посочи Кирил и Асен, хората гласуваха за тях не защото са негови хора, а защото са млади, дошли да оправят България от Харвард, учени, симпатични, специалисти, с коса – имат прическа, за разлика от някои политици у нас, и говорят развален български, защото са работили някъде в чужбина. Защото на нас ни писна неграмотни и необразовани хора да ни крадат.

Е, и образованите крадат.”, бе саркастичен доцентът.

На въпрос, ако се яви на евроизборите, колко депутати ще има Радев, Стойчев предположи: „И да има 5-6 депутата, какво от това?

Ще каже – дайте ми властта? Това ще е абсолютна гаранция, че този кабинет ще изкара пълния си мандат.

Той ще каже – спечелих европейските избори, те ще му кажат – честито, ние пък ще си караме мандата до края му през 2026 година.

Да видим тогава какво ще направи „3 март“ с 5-6 евродепутати!”, разгърна евентуалната картина политологът.

Доц. Стойчев бе категоричен, че „Възраждане“ вече върви по пътя на „Атака“ след изключванията на депутати и общински съветници. „

Трима изключени, после още трима.. Пропука ли се язовирната стена, водата си намира път да изтече.”, каза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts