| | | |

Разгоря се скандал между МВР и кмета на София Васил Терзиев

Столичната дирекция на вътрешните работи не споделя позицията на кмета на Столична община Васил Терзиев, изразена по време на изслушването му днес във временната парламентарна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с протеста срещу Българския футболен съюз от 16.11.2023 г.,

когато се проля кръв край Националния стадион “Васил Левски” при сблъсъци между фенове и служители на реда.

Пред депутатите Терзиев обяви, че нито е бил предупреден за възможна ескалация на напрежението, нито е получавал препоръка за прекратяване на недоволствата.

Кметът на София се оплака и от липса на комуникация между Столичната дирекция на вътрешните работи и общината.

“Изказаното мнение от Терзиев за липса на комуникация между СДВР и Столична община не отговаря на истината.

Отбелязваме, че при организацията на охраната на масови протести и мероприятия съществува изградено многогодишното добро взаимодействие между експертите на различни управленски нива между двете институции”, отбелязаха от СДВР, отговаряйки на Терзиев.

“При организацията на подобни протести в СДВР се сформира временен оперативен щаб, в който се привличат представители на различни институции, включително и Столична община.

Затова, човекът който е следвало да уведоми кмета на столична община за ескалиране на напрежението и пряко да го съветва, е представителя на общината във въпросния щаб.

Г-н Любомир Николов е ръководител на Столичната дирекция на вътрешните работи към МВР и като такъв не е в подчиненост на столичния кмет.

При възникване на нарушения на обществения ред, следва представителя на общината да уведоми кмета на СО, който не е нужно да чака писмо от СДВР, за да предприеме действия по компетентност”, добавиха от полицията

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts