| | | |

Започна XI-та Национална конференция на ДПС: Залата посрещна Пеевски със ставане на крака НА ЖИВО

Започна XI-та Национална конференция на Движението за права и свободи. С аплодисменти и скандирания “ДПС” и със ставане на крака залата посрещна Делян Пеевски, който се очаква да бъде избран за съпредседател на партията заедно с Джевдет Чакъров.

Очаква се близо 1000 делегати от цялата страна да участват в избора на съпредседатели на ДПС в рамките на конференцията.

Тя се провежда под надслов: “Новото начало – заедно с хората!”. В началото прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

Политиката е изкуството на компромиса. Компромисът извън личното его и стабилността на държавата. Ние се превърнахме в двигателя на така желания от всички български граждани консенсус.

ДПС успя да върне управлението на страната в Парламента. Никой не бива да забравя, че България е парламентарна република. Това заяви Юнал Лютфи, един от основателите на ДПС, който откри форума.

И друг път съм откривал конференции на ДПС, но тази сякаш е по-различна – със сетивата си усещам, че тази конференция ще сложи началото на нов етап в по-нататъшното развитие на ДПС като един от основните политически фактори в страната”.

По думите му ДПС трябва да се представи максимално добре на предстоящите европейски избори.

Новото мнозинство успя да излъчи правителство, но без ДПС. Забележете – това показва, че искаме да има устойчиво, политическо и икономическо развитие на страната”, продължи той.

“Другият не по-малко важен принос е, че успяхме да върнем управлението на страната в парламента. А както всички знаем, години наред това не беше така”, подчерта той.

“По естествен път се открои фигурата на Пеевски тук, който именно по пътя на компромиса и диалога успя да обедини политическите фигури в т.нар сглобка. Това даде сериозни плодове – бяха направени поправки в конституцията, касаещи съдебната система”, каза още той.

Очаква се делегатите да изберат двама съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров по формулата, предложена от почетния председател Ахмед Доган в началото на тази година.

Д-р Ахмед Доган аргументирано предлага партията да се оглави от двама души -Делян Пеевски и дългогодишния депутат и бивш екоминистър Джевдет Чакъров, който е лекар по професия. Лютфи заяви, че те имат шанс да надмогнат злободневието и да предложат решение на големите проблеми от реалната политика.

Бившият председател на “Движението за права и свободи” Мустафа Карадайъ пристигна на XI-та Национална конференция на партията.

Карадайъ бе посрещнат от членовете на партията. Той застана редом до настоящия лидер на парламентарната група на Движението и кандидат за председател Делян Пеевски.

Конференцията е разделена на два панела – открито и закрито заседание. Изборът ще премине в закритата част.

Освен приветствия от гостите на конференцията, се очаква да бъде представен доклад на XI-та Национална конференция на Движението. Текстът му е предоставен на медиите. В началото му се отчита, че конференцията се провежда в критичен момент от развитието на модерното общество и критичен момент от развитието на България.

Докладът бе представен от Илхан Кючюк, евродепутат и вицепрезидент на АЛДЕ

Форумът се провежда при строги мерки за сигурност. Сред гостите на конференцията са евродепутати, членове на Либералния интернационал, както и дългогодишният лидер на европейските либерали Греъм Уотсън, гост делегати от други държави.

Тандемът в ръководството Доган предложи в началото на тази година в обръщение към структурите на партията ден преди рождения ден на Движението, следвайки „принципа на взаимното допълване“.

Очакванията са Джевдет Чакъров да носи отговорност за традиционните райони, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации, тъй като 14 години и девет последователни мандата е бил член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния интернационал.

Ахмед Доган определя Пеевски като “представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата”.

Пеевски първо бе избран за съпредседател на парламентарната група на ДПС, заедно с тогавашния председател Мустафа Карадайъ, а след неговата оставка, стана и председател на групата.

На 7 ноември Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС.

След десетилетие пауза в активната политика почетният председател на партията Ахмед Доган пое оперативното ѝ ръководство. В писмо до участниците на Централния съвет на партията Ахмед Доган определени Пеевски за „феномен” в политиката на страната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts