| | | |

Анонимен свидетел за срещите в “Осемте джуджета” е разкрит, получил закана в писмо върху колата си

Анонимен свидетел по разследването срещу Петьо Еврото, в което става дума за негови срещи с Борислав Сарафов, е получил заплахи за живота си.

Това става ясно от отговор на Върховния касационен съд до Антикорупционния фонд за движението на материалите по делото.

То е започнало в Софийската районна прокуратура през май 2023 г., материали от него са изпратени до ВКС, който отсява сигналите за престъпления, извършени от главния прокурор и заместниците му, след това иззето от градската прокуратура и е прекратено.

На 20 юли м.г. във ВКС е получено писмо от анонимен свидетел по разследването. Той сигнализирал, че е намерил лист хартия със заплашително съдържание на предното стъкло на колата му.

В писмото си до ВКС човекът дори е изразил подозренията си за автора или поръчителя на заплахата.

Твърди, че разкриването на самоличността му е направено от запознати с разследването, и настоява да му бъде осигурена защита срещу натиск и заплахи.

Незабавно е разпоредена проверка кой е имал достъп до класифицираната информация за самоличността на анонимния свидетел.

Посочено е, че достъп до пликовете с информация за анонимните свидетели имат служителите на отдела във ВКС – шефът на службата, служителят по сигурността на информацията и деловодителят.

Освен тях пликовете с класифицираната информация са били предадени и на наблюдаващия прокурор Йордан Петров от Софийската градска прокуратура, който взема делото от Районната.

По-късно е изискал веществените доказателства и секретните материали, за да продължи разследването си.

ГДБОП е започнала работа по групата около Пепи Еврото по сигнал на Антикорупционния фонд от ноември 2021 г., повече от година след излъчването на филма им “Осемте джуджета”, стана ясно от интервюто на директора на службата Явор Серафимов.

В него имало много сюжети и са установени 4-5 магистрати от различни нива в йерархията, които са били в много добри отношения с Петров.

Серафимов посочи, че срещите на Сарафов с Пепи Еврото са станали публични от снимки, разпространени в интернет.

Неговото име се цитирало и в сигнала, но и на много други прокурори и съдии. Пепи Еврото е бил разпитван в ГДБОП и е заявил, че много хора са го търсили, защото има добри юридически познания. Отричал влияние върху съдебната система.

От МВР уточниха във вторник, че проверката по сигнала на Антикорупционния фонд е приключила с доклад до прокуратурата, в който името на Борислав Сарафов го няма.

“Той, както и други магистрати не са били обект на разработка, тъй като МВР няма компетентност спрямо тях”, уточняват от вътрешното министерство.

Съдии, прокурори и следователи се разработват и разследват от КПКОНПИ.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка; Архив

Similar Posts