| | | |

Ветото остава: Австрийският вътрешен министър непреклонен за Шенген

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на Бълария и Румъния в Шенгенското пространство.

Това съобщи електронното издание на австрийския вестник “Кроненцайтунг”.

Същевременно министърът се позовава на вече постигнатото споразумение относно премахването на контрола по море и въздух, известно още като “въздушен и морски Шенген”.

“Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата”, заявява Карнер, визирайки единодушното решение на ЕС, като същевременно ограничава очакванията за пълното присъединяване.

Компромисът беше постигнат след “сложни преговори” и предвиждаше “ясни условия”, подчертава вътрешният министър.

Те включват изискването сухопътната граница да бъде охранявана и на външната граница да бъдат осигурени допълнителни полицейски служители и ресурси на Фронтекс.

Освен това лицата, търсещи убежище, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, да бъдат върнати от Австрия в съответните държави.

Споразумението за “въздушен Шенген” означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до други държави от ЕС през чуждестранните терминали.

Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за пътуващите по суша. Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г.

Според съобщенията консултациите за премахването на сухопътния контрол ще продължат и през тази година, коментира “Кроненцайтунг”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts