| | |

“Шпигел”: България продаде 120 000 снаряда на Киев, трябва да бъдат доставени възможно най-бързо

Украйна си е купила 120 000 снаряда от България. Става въпрос за запаси от 122-милиметрови боеприпаси.

Новината съобщи генералът от германската армия Кристиан Фройдинг пред “Шпигел”.

Когато Кристиан Фройдинг говори за артилерийски боеприпаси в наши дни, в това има нотка на отчаяние.

Двузвездният генерал от Бундесвера е началник на щаба за Украйна в Министерството на отбраната от началото на войната и следователно е главният купувач на германското правителство, когато става въпрос за оръжейни доставки за Киев, пише “Шпигел”.

Според Фройдинг в продължение на месеци той е зает само с една тема:

“Опитваме се да набавим боеприпаси от целия свят.” 155-милиметровите снаряди за украинската артилерия свършват на фронта, въпреки стотиците хиляди, които съюзниците вече са доставили. Германия е пратила около 50 000 снаряда, като предстои да бъдат доставени още 200 000 снаряда.

“Само за 2024 г. федералното правителство предоставя 7 млрд. евро за помощ за оръжия.

През последните седмици германският екип откри в България запаси от 122-милиметрови боеприпаси, които могат да бъдат изстреляни от гаубици съветски дизайн.

Персоналът на Украйна веднага е закупил 120 000 снаряда, които сега трябва да бъдат доставени в Украйна възможно най-бързо”, съобщава “Шпигел”.

Новината в германската преса идва само ден след като българският военен завод “Терем” подписа меморандум за съвместна дейност с украинския военнопромишлен комплекс.

Българската държавна компания поддържа, модернизира и ремонтира стрелково, артилерийско, ракетно въоръжение и боеприпаси.

От Министерството на отбраната засега запазват мълчание, а премиерът Николай Денков обяви, че това не е новина.

“България произвежда снаряди, които се изнасят, доколкото зная, до момента нямаме директен износ за Украйна. Ясно е, че част от тези снаряди отиват там, няма новина тук”, коментира министър-председателят.

В Министерството на отбраната в Берлин главният “купувач” Фройдинг и неговият екип почти всеки ден обмислят нови идеи за това къде все още могат да се намерят боеприпаси. Пари не липсват, казва Фройдинг.

Само за 2024 г. германското правителство отпуска седем милиарда евро за подпомагане на въоръженията.

Фройдинг, който някога е командвал бронирана бригада, знае колко спешно Украйна се нуждае от боеприпаси – повече снаряди са единственият шанс да се държат руснаците на разстояние, пише немското издание.

Пакетът от 60 млрд. долара за подпомагане на Украйна беше блокиран в Конгреса на САЩ – по искане на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп. Обсъжданията ще бъдат възобновени едва в края на февруари, а резултатът е неясен. Това доведе до значително изостряне на кризата с боеприпасите.

Правителствата в Европа са изправени пред екзистенциалния въпрос: в състояние ли са сами да си набавят необходимото отбранително оборудване?

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts