| | | |

Изтеглиха от пазара токсични смутита и сокове, причиняват гадене и повръщане

Българска агенция по безопасност на храните спира от пазара сокове и смутита с наличие на микотоксина патулин, който причинява гадене и повръщане.

От агенцията съобщават, че става въпрос за сокове, произведени от оператора „Сантулита“.

Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка „frudada®” и сок “Ябълка, киви и целина“, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., с партида L16524 и срок на годност 15.12.2024 г., търговска марка „frudada®”, могат да върнат закупените от тях сокове в съответния търговски обект.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 μg/kg.

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени. Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Консумацията на сок с по-високо от разрешеното количество патулин от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене, посочват от БАБХ.

Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

С цел предпазване на консуматорите, БАБХ предприе незабавни мерки за спирането на реализацията на засегнатите партиди сокове.

Всички налични количества от цитираните по-горе партиди в обекта са възбранени.

Според указанията на БАБХ и с пълното съдействие на производителя, се изтеглят от пазара всички реализирани количества от тези партиди. В последствие Агенцията ще насочи за унищожаване всички налични и върнати от пазара контаминирани продукти.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Пиксабей

Similar Posts