| | | |

Бум на “високосни” сватби: 29 двойки си казват “да” на 29-ти февруари

Бум на сватби в София днес – 29 двойки са се записали за бракосъчетание на 29 февруари, съобщиха от Столичната община.

Не рискуват да забравят датата, а и мъжете ще купуват веднъж на 4 години подарък за годишнината, шегуват се зевзеци. Догодина обаче ще се чудят в кой ден да празнуват, добавят други.

Всъщност особената дата според астролозите е идеална за ново начало. Щастливото разположение на Слънцето и Юпитер е добро за подписване на нови договори и встъпване в съюзи.

Средновековна ирландска легенда гласи, че жените могат да предлагат брак на възлюбения само на 29 февруари. Света Бриджид го измолила от свети Патрик – покровителя на Ирландия. Това е и сюжетът на популярната романтична комедия “Високосна година”. А ако избраникът откаже, купува на отхвърлената невеста копринена рокля, гласи още традицията.

Не на Острова, а край брега на Черно море – във Варна, денят ще е сватбен за 8 двойки, което е рекорд за делничен ден там. Сред тях има украинци, решили да се оженят в България.

И в Бургас има чуждестранно участие – 3 бъдещи семейства са избрали 29-и, от тях едната двойка са българин и украинка, другата – българка и англичанин.

Желаещите да се оженят в деня “бонус”, който идва веднъж на 4 години, са повече от тези, които са се врекли на Свети Валентин, сочи статистиката в столицата. 14 двойки са си казали “да” навръх 14 февруари.

Най-голям този месец е бил напливът за огледалната дата 24.02.2024 – 30 сватби. В Пловдив пък 13 бъдещи семейства репетират за друга симетрична дата – 04.04.2024 г., а на 24.04.2024 г. четири двойки там ще чуят Менделсон.

Допълнителния ден на годината го дължим на Юлий Цезар, който го въвежда 46 години преди новата ера през “годината на хаоса”, както я наричат историците.

По препоръките на астронома от Александрия Созиген Цезар въвежда най-дългата година в историята с 445 дни, 15 месеца, един от които 33 дни и един с 34 дни, като така съвпадат със слънчевите цикли.

След това допълнителните месеци отпадат, за да се стигне до сегашното положение с високосна година.

Високосната година като такава се появява по време на управлението на Август.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts