| | |

Тагарев пуска център, който ще дебне за дезинформация във всички медии

Тагарев пуска център, който ще дебне за дезинформация във всички медии!

Министерството на отбраната ще има орган, който ще следи за дезинформацията в интернет и медиите. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството.

Документът беше обнародван в Държавен вестник.

Информационният център ще следи и анализира “хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу армията и срещу политиката за национална сигурност и отбрана”.

Наблюдението ще е върху “класическите” и модерните медии. Центърът ще предоставя ежедневни, седмични и месечни доклади как политиката на Министерството на отбраната е въздействала върху целевите аудитории.

Директорът на информационния център Владимир Миленски увери депутатите от отбранителната комисия, че дейността няма да води до цензура.

Освен това [ekjc,cj ще провежда и организира проучвания на нагласите на целевите аудитории – по теми и/или като цяло за репутацията на Българската армия, въоръжените сили и възприятията за ефективността на политиките в отбраната).

Само преди няколко месеца министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че рязко е намалял броят на желаещите да стават част от Българската армия и това се дължи на “мощната дезинформационна кампания и пропаганда, която е в проруски и антибългарски интерес”.

Като пример тогава той даде неверните твърдения, че България ще изпраща войници в Украйна.

“Тази година ситуацията е по-зле. И за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, е много логично обяснение, което аз намирам, а именно пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество”, каза военният министър.

Военният министър обясни, че е изразил притесненията си от разпространението на дезинформацията и пред президента Румен Радев

Пред комисията по обрана министърът припомни, че е внесъл в МС има концепция за реализирате на информационна политика в отбраната. Търсим модерни решения, каза той и уточни, че наблюдението ще се прави със софтуер.

Темата за центъра бе разгледана и в комисията по отбрана в парламента. Представители на МО уверили депутатите от отбранителната комисия, че дейността няма да води до цензура, разказва БНР.

Пред комисията по отбраната военният министър припомни, че е внесъл в МС има концепция за реализирате на информационна политика в отбраната.

Търсим модерни решения, каза той и уточни, че наблюдението ще се прави със софтуер.

Депутатите от БСП в комисията по отбрана изразиха притеснения, че новите дейности в министерството предполагат и “изкушения … една деполитизирана структура, каквато е армията, да става инструмент за политическо влияние”.

От министерството увериха, че с промените вестник “Българска армия” няма да бъде закриван. А служители на военния канал ще работят “няколко неща едновременно” или “коренно различни неща”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts