| | | |

Куриоз: Ето за кога съдът насрочи делото на 102-годишна жена срещу Волгин

10 февруари 2025 г. За тогава е насрочено на втора инстанция делото, заведено от 102-годишната Ц.Г. срещу водещия от БНР Петър Волгин заради носталгията му по Народния съд.

Това пише СЕГА след проверка в електронното деловодство на съда.

Процесът е образуван на 8 февруари т.г. и на 14 февруари съдия Йоана Генжова е провела закрито заседание, което е вид подготовка за делото. И го е насрочила за след година.

Това обаче не и изключение. Има и други граждански дела в градския съд, които ще се гледат година след постъпването си там, а някои, които са постъпили и преди това на Ц.Г. още дори не са насрочени. Съдия Генжова е насрочила и други дела за след година.

Има обаче и процеси, на които други съдии са дали дати за след 2 месеца.

Всеизвестно е, че натовареността в Софийския градски съд е голяма. Последният доклад за СГС – за 2022 г., сочи, че са постъпили 7480 второинстанционни дела. Средно на месец магистратите получават по 15 дела.

Колкото до делото срещу Волгин, Ц.Г. го загуби на първа инстанция. Жената заведе делото заради статуса на Волгин във Фейсбук, че “достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд”.

Софийският районен съд обаче отхвърли иска на Ц.Г. за 5001 лв. и я осъди да плати на Волгин 1200 лв. разноски по делото.

Волгин е прекрачил границите на журналистическата етика, както и на свободата на словото с изказването си, възхваляващо Народния съд.

Той обаче няма как да е причинил с думите си вреда на жена, която е жертва на комунистическия режим, но не и на самия Народен съд. За нея остава само моралното удовлетворение, че с делото е отворен обществен дебат, прие като първа инстанция районният съдия Андрей Георгиев.

Срещу Волгин се води и колективно дело за 100 000 лв. от 41 близки на жертвите на Народния съд. То беше образувано през юли м.г. Насрочено е за 8 април т.г.

Исканията на хората, завели колективното дело, са в три точки – съдът да признае, че с публичните си изказвания Волгин засяга паметта на жертвите на комунистическия режим и наранява душевно членовете на техните семейства, като изказванията му са противоправни като противоречащи на закона и са направени умишлено и злонамерено.

Второто им искане е Волгин да бъде осъден да преустанови тези си изказвания.

Третото е на колективния интерес да бъде присъдено обезщетение от 100 000 лв.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts