| | |

Мощни експлозии край Кримския мост! Украйна модифицира дронове за атаки по…

Украински социални медии съобщиха за няколко атаки в района, а движението е спряно, поразена е и близка петролна база

Мостът, свързващ Кримския полуостров с континенталната част на Русия, е затворен за движение. Това обяви в Telegram назначената от Русия администрация на съоръжението.

От съобщението, цитирано от различни германски медии, става ясно, че временно е ограничено пътното движение в близост до пристанището Феодосия в Крим.

По-рано украински социални медии съобщиха за няколко мощни експлозии в района. Поразена е и близка петролна база. Както уточнява агенция ДПА, до момента информацията за експлозиите не е потвърдена от независими източници, няма и изявление от украинска страна.

Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи за унищожени 38 безпилотни летателни апарата, излетели от Украйна. Руската противовъздушна отбрана ги е свалила над Крим, се уточнява в информацията.

Не става обаче ясно дали има жертви и нанесени поражения на съоръжението. Съобщава се само това, че движението по Кримския мост временно е било спряно, предаде DW.

Кримският полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., и Черно море, което граничи с полуострова, играят важна роля във войната на Русия срещу Украйна, която продължава вече над две години.

Украйна многократно е нападала с дронове по въздуха или по море руски военни обекти в района, включително кораби на Руския черноморски флот.

А Москва използва флота си в Черно море, за да осъществява ракетни нападения навътре в територията на Украйна.

Междувременно се появи информация, че Украйна модифицира своята разработка морски дронове Sea Baby и те вече са способни да изминат 950 км, което разширява обсега им към цели и на руска територия.

За първи път тези дронове бяха използвани през октомври 2022 година и макар че показаха добри резултати и помогнаха за отварянето на търговски коридор през Черно море, украинските военни видяха някои слабости.

Сега Sea Baby са по-ефективни и смъртоносни, разказват от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пред Business Insider.

Увеличено е теглото на бойната глава (850 кг), както и е подобрена маневреността им и способността да се придвижват при вълнение, уточнява Investor.bg.

Производството на морските дронове е базирано в Украйна, но местата непрекъснато се променят. От съображения за сигурност се използват няколко различни площадки за производството, както и за изпитанието на дроновете.

Новите дронове вече са преминали техническите тестове и предстои да бъдат изпитани и в реални условия, коментират от СБУ.

Изненадваща липса на укрепления подкрепя руския щурм след Авдеевка

По данни на британското военно разузнаване в двете седмици след превземането на Авдеевка руската армия е напреднала 6 км навътре в територията на Украйна.

Това не е много, но спрямо други региони и загубени позиции, напредъкът е необичайно бърз. Една от причините е липсата на боеприпаси, но от друга страна и руснаците се изправят пред много слаба отбранителна линия, пише The New York Times.

Още в първите дни след падането на Авдеевка украински военни кореспонденти съобщиха, че отбранителната линия е “разочароваща”, а малко по-късно украинците се изтеглиха от няколко населени места в околностите на града.

Става въпрос за тип “вилни зони” с по няколко постройки, но движението е видимо. Руснаците изпратиха и допълнителни военни части, което е доказателство, че щурмът ще продължи.

Геолокализирани кадри от последните дни показаха, че руските сили напредват в градовете Орливки и Тоненке.

Руски военни кореспонденти си противоречат относно информацията за напредък около Степове (северозапад от Авдиевка), Новобахмутивка и Невелске (югозапад от Авдиевка), но няма видимо потвърждение за успехи в тези зони, пише Институтът за изучаване на войната.

Главнокомадващият украинската армия ген. Олександър Сирский съобщи, че след две години украинските части в района са извършили пълна ротация.

От сводката на Генералния щаб на ВСУ за 738-я ден от началото на пълномащабната война е видно, че около Авдеевка са отблъснати 14 атаки – край Бердичи, Орливка, Тоненке и Невелске.

Позиционни остават като цяло боевете около Бахмут, където има отблъснати 15 атаки край Бохданивка, Иванивске, Клищиевка и Андреевка.

След кратко затишие боевете стават по-интензивни край Лиман, където има отблъснати 8 атаки в покрайнините на Терни и Ямполивка, както и в Купянско направление с 4 неуспешни атаки около Табаивка.

Най-горещата точка на фронта е Новопавливка (след Маринка), където са отблъснати 25 атаки в покрайнините на Краснохоривка, Хеорхиевка, Победа и Новомихайливка. Руски военни кореспонденти съобщават, че техните части са се натъкнали на укрепени минни полета на запад от град Донецк, които забавят настъплението.

Забавя се интензивността на атаките и в Запорожка област – край Роботине се съобщава за четири неуспешни атаки на руснаците.

Украински военни анализатори посочват, че в последните дни руснаците опитват да използват примамки и фалшиви източници на електромагнитно излъчване и маскиране на радиомрежи в Крим, за да заблудят разузнаването на украинските военни.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за свалени 38 дрона над полуострова в сутрешните часове на 3 март.

Според информация в социалните мрежи засегната е петролна база във Феодосия. Временно затворен за движение е Кримският мост.

Като цяло през изминалото денонощие е имало 71 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски обстрел са били повече от 120 населени места около фронтовата линия.

Очакват се нови кадрови промени в украинската армия

За слабата отбранителна линия украинците около Авдеевка се заговори още през ноември 2023 година, когато президентът Володимир Зеленски посети града.

Той отбеляза нуждата от изграждането на отбранителни съоръжения и укрепления. Според NYT обаче почти нищо не е направено след това и отговорност може да бъде потърсена от военното ръководство на частите, разположени в региона.

За подобен сценарий намекна Зеленски в своето вечерно обръщение в 738-я ден от началото на пълномащабната война.

“Главнокомандващият има картбланш за кадрови промени в армията и щабовете”, каза той и допълни, че очаква доклад от ген. Олександър Сирский, който в момента е на предната линия на фронта.

Оттам той отбеляза преди ден, че вече е наясно защо при един и същи личен състав, оръжия и военна техника, някои бригади успяват да отблъснат атаките и да задържат позиции, а други не.

“Много зависи от командира на бригадата, нивото му на подготовка, опит, способност да взема адекватни и балансирани решения и разбиране за отговорността, която носи за изпълнението на поставените задаци и здравето на подчинените му”, коментира генералът

и допълни, че след срещите си на фронтовата линия са взети решения за осигуряването на боеприпаси и дронове, както и на резерви и екипи от специалисти, които да окажат помощ и подкрепа.

Колкото до изграждането на отбранителната линия пред NYT пенсионираният полковник от украинската армия Серхий Хабский коментира, че това е скъпо начинание, за което Украйна няма достатъчно средства, а и изпитва недостиг на инженерни войски и техника за изграждането на укрепленията.

Нещо повече – тактиката на руснаците за използването на авиационни бомби, която сработи срещу Авдиевка, е много успешна дори и срещу добре подготвени защитни позиции.

В края на 2023 година стана ясно, че Украйна ще инвестира 30 млрд. гривни (800 млн. долара) за изграждане на отбранителни съоръжения. Плановете са тези в близост до фронтовата линия да са задължение на военните, а останалите – на местните власти, подпомогнати от частния бизнес.

Ловът на руска бойна авиация продължава

Русия продължава активно да използва бойната авиация след успеха, който донесоха авиационните бомби в Авдеевка.

Заради липсата на разузнавателни данни от А-50 руските пилоти рискуват, приближавайки се по-близо до фронтовата линия.

Това обяснява и увеличения брой самолети, свалени от украинците през последните дни- от 17 февруари до 2 март са свалени общо 14 самолета Су-34 и Су-35, както и разузнавач А-50.

На 2 март отново в източните части на фронтовата линия са изпратени три бойни самолета – два Су-34 и Су-35, от които украниците са свалили един Су-34, съобщоват от ВВС на Украйна

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts