| | | |

Четири сигнала срещу съдия Георги Ушев, оневинил Нотариуса, са прекратени

В Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са проверявани сигнали за натиск на магистрати от страна на съдии от Специализирания съд и за нерегламентирани контакти на съдии и прокурори.

Такива сигнали са постъпвали и срещу съдия Георги Ушев, който беше шеф на закрития вече Апелативен специализиран наказателен съд.

Те обаче не са били проверени по същество и са прекратени, съобщава “Дневник”.

До момента в Инспектората не са проверявали дали магистрати са посещавали частния клуб на убития Мартин Божанов – Нотариуса, каквито твърдения има.

Причината е, че не са получени сигнали за това, става ясно от отговори на Инспектората на въпроси на изданието.

В тях се посочва, че такава проверка може да се извърши, ако бъдат оповестени периода и имената на съдиите и прокурорите, които са посещавали клуба. Такава информация засега в медиите нямало, заради което инспекторатът не може да се самосезира.

Но и никой друг не го правил.

От предоставените от инспектората данни става ясно, че срещу съдия Георги Ушев са подадени четири сигнала – през 2019, 2020 и 2022 г.

Георги Ушев е съдията, оправдал на първа инстанция Божанов през 2006 г. за кражба на дело от Върховния касационен съд (ВКС).

15 години по-късно неговият състав в Апелативния специализиран наказателен съд няколко пъти постановява задържане на бизнесмена Веселин Денков през лятото на 2020 г. по анонимни сигнали, че финансира протестите срещу тогавашния премиер Бойко Борисов и тогавашния прокурор.

По време на изслушване миналата седмица в парламентарната комисия, създадена след убийството на Нотариуса, Денков, и партньорката му Ивайла Бакалова посочиха имената на съдиите Андон Миталов, Георги Ушев, Галя Георгиева, бившия главен прокурор Сотир Цацаров, прокурора Димитър Франтишек като съпричастни към репресията, която им е била наложена преди близо 4 години.

Ушев в момента правораздава в Софийския апелативен съд.

Подадените срещу него сигнали са били разпределени чрез случаен електронен подбор на инспектори, които трябва да проверят дали сигналът е редовен и допустим за разглеждане според изискванията на Закона за съдебната власт.

Изискването е да не е изтекла давността за образуване на дисциплинарно производство срещу съответния магистрат и за същото нарушение да не му е наложено дисциплинарно наказание.

И четирите сигнали обаче не отговаряли на изискванията като на подателите им е бил даден тридневен срок за отстранят нередностите, но това не е станало и производствата са прекратени.

Не е известно за какво са били сигналите.

В инспектората на ВСС са били подавани и сигнали, свързани с нарушаване независимостта на съдии, прокурори и следователи, но за какво са те и какви са резултатите от проверките щяло да се даде като данни на създадената с решение от 20 февруари 2024 г. временна комисия от членовете на ВСС, както и на създадената в Народното събрание

Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

При нужда информация за тези проверки ще се даде и на Софийската градска прокуратура във връзка с образувани досъдебни производства, казват от инспектората.

Отказана е информация срещу кои съдии и магистрати са били подавани въпросните сигнали, но уточняват, че когато в тях е имало и данни за извършено престъпление от общ характер, е уведомявана прокуратурата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts