| | | |

Предстоят тежки преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, изтече вариант “А” на кабинета “Габриел”

Предстоят тежки среднощи преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в опит да осъществят ротацията в изпълнителната власт преди консултациите при президента Румен Радев.

Срещата днес започва в 18.00 часа, след форума на “Да България” и не се знае до кога ще приключи. Утре преговорите ще продължат.

От страна на ГЕРБ-СДС очакванията на масата на преговорте да седнат Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

От другата страна пък – от ПП-ДБ – би трябвало да присъстват Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

По време на отчета на правителството и премиерът в оставка Николай Денков, и вицепремиерът Мария Габриел, която се очаква да оглави кабинета в следващите 9 месеца, декларираха взаимно доверие и очакване на положителен резултат.

Лидерите на двете политически формации обаче се разминават във вижданията си за новото управление след ротацията.

ГЕРБ – ПЪРВО МИНИСТРИТЕ, ПОСЛЕ РЕГУЛАТОРИТЕ

ГЕРБ смятат, че най-напред трябва да се постигне съгласие по механизма за вземане на решения и по споразумението за съвместно управление в рамките на мандата и чак след това да се обсъждат регулаторите.

Според тях твърде дълго се е отлагало приемането на правила и затова често решенията на ППДБ не били съгласувани с никого, а и често се променяли. И дават примери как бе назначен Андрей Гюров за подуправител на БНБ, както и други безпринципни назначения.

Особено дразнещо за ГЕРБ е кадруването на Христо Иванов и Атанас Атанасов в КПКОНПИ и съдебната власт, където на масата за преговори бяха извадени имената на приближените до Христо Иванов – Йонко Грозев, чийто мандат в Страсбург изтича през април, на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, на прокурора Сава Петров, на съдията от ВАС Лозан Панов и на Методи Лалов.

Буди недоумение по каква причина Кирил Петков и Христо Иванов са решили сами да внесат правила за дейността на номинационната комисия, която ще отсява кандидатите за шефове на КПКОНПИ.

Особеност на тази комисия е, че тя ще може да изключва имена, за които е преценила че нямат необходимите морални или професионални качества.

В кулоарите на парламента се водят спорове и дали ППДБ не се опитват да поставят пред досегашните си партньори напълно неизпълними и нереални претенции, за да се постигне съгласие по спорните теми и след това да ги обвини, че те са виновни за стигането до предсрочни избори.

ПП-ДБ – ПЪРВО РЕГУЛАТОРИТЕ, ПОСЛЕ МИНИСТРИТЕ

ПП-ДБ застават зад своя меморандум с основните приоритети – първо механизъм за попълване на регулаторите, реформите в службите и съдебната власт, борба с корупцията и назначенията в КПКОНПИ.

Христо Иванов и Атанас Атанасов дават да се разбере, че няма да правят никакви компромиси.

В изявление пред репортери в Народното събрание съпредседателите на ППДБ Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов настояха с ГЕРБ първо да се постигне разбирателство за реформи и механизъм за назначенията в регулаторите, след това да се пристъпи към обсъжданията на състава на Министерския съвет.

Според Христо Иванов по-добре е да се ходи на избори, ако не се стигнело до разбирателство.

БОРИСОВ СЕ ЯДОСА

В навечерието на преговорите Бойко Борисов видимо ядосан от ПП-ДБ, на шега лансира нова оферта – ГЕРБ да вземе всички министри, освен този на външните работи, а в замяна да даде на ПП-ДБ всички регулатори.

Борисов е гневен за това, че Кирил Петков и Асен Василев се опитват да продължат с безпринципните назначения на свои хора и припомни случващото се в Агенция “Митници”, където Асен Василев назначи на ключова позиция уволнен служител на ДАНС.

КИРИЛ ПЕТКОВ НЕ ОТСТЪПВА

“Този кабинет има смисъл само и единствено, ако нашите реформи продължават. Няма да държим правителство, само за да имаме правителство.

Ще застанем зад Мария Габриел, ако знаем, че съдът става независим, че регулаторите започват да работят за хората и службите започват да работят за гражданите“, подчерта съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

ГАБРИЕЛ И ДЕНКОВ ВОДЯТ ЕКИПИТЕ

От ПП-ДБ определиха като добър знак излъчения от ГЕРБ дамски преговорен екип, начело с Мария Габриел.

От другата страна на масата за преговори са лидерите от коалицията ПП-ДБ и премиерът в оставка Николай Денков.

“Мария Габриел еднолично ще говори с преговорния екип може или не може да управлява с тези министри. Аз не съм говорил с нея, но тя ако иска да държи корумпирани министри, както в спортното министерство задържаха хора за корупция, ние и до сега не знаем къде са отивали тези пари”, каза още Борисов.

Ако утре се разберем за регулаторите, за механизма за реформите, постигнем договорка, стиснем си ръцете, няма никакъв проблем да преминем към останалите теми”, обяви Христо Иванов.

Преговорите започват чак в 18 часа днес заради провеждащата се през деня национална конференция на “Да, България”.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts