| | | |

Мария Габриел организира прием в Резиденция Бояна, ето кой отиде СНИМКИ

Прием в Резиденция Бояна организира днес заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел. Повод за това бе Денят на дипломатическата служба – 19 юли.

“Ролята на българската дипломация е да съдейства за мирното уреждане на конфликтите и да отстоява националните ни позиции в международните отношения”, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на отбелязването на Деня на българската дипломатическа служба.

снимка Фейсбук

Българските дипломати са подготвени, те заслужават държавата да обърне повече внимание на своето лице зад граница, подчерта Росен Желязков.

По мое наблюдение представителите на България в чужбина са достойни, честни, почтени и подготвени хора, добави той.

През 1879 г. княз Александър Първи с указ прави своите първи дипломатически назначения и още младата българска дипломация се впуска в голямото предизвикателство

да лавира между големите сили в желанието си да поправи някои несправедливи постановки на Берлинския договор, припомни председателят на парламента.

Росен Желязков отбеляза, че първото усилие на българските дипломати е увенчано с успех и то е било извоюването на независимостта на железопътната линия от Виена до Цариград на българска територия.

Това е един изключителен акт, за който малко се знае, но е голямо достижение за нас, подчерта той.

В този сложен тогава момент българските лидери са вярвали, че дипломацията е необходимото оръжие, различно от въоръжения конфликт, за извоюване на националните ни идеали и на най-големия сред тях – този за национално обединение, заяви председателят на Народното събрание.

На отбелязването на Деня на българската дипломатическа служба присъстваха народни представители, представители на изпълнителната власт и на дипломатическия корпус в България.

снимка Фейсбук
снимка Фейсбук

В социалните мрежи депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова сподели снимки от събитието и каза, че се присъединява към “изказаните думи благодарност към всички български дипломати и техните семейства за упоритостта и отдадеността, с която изпълняват своя дълг за утвърждаването на авторитета на България.

Убедена съм, че и занапред дипломатическата служба ще продължи да отстоява националния интерес в съответствие с европейските демократични ценности”, завърши публикацията си Атанасова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts