| | | |

Преговорите “ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ” ще продължат и през нощта до постигане на споразумение

Преговорите между екипите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в сградата на бившия партиен дом, където временно се помещава НС, ще продълат и през нощта до постигане на споразумение.

Неделният ден беше последният, преди консултациите на президента, които започват от утре.

Твърдото решение на преговарящите е преговорите да бъдат финализирани тази вечер.

Разговорите започнаха още вчера, но след края им нямаше информация за медиите.

Тази сутрин преди подновяване на преговорите зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ – СДС Деница Сачева, която е част от преговорния екип, заяви пред медиите, че на този етап разговорите са конструктивни.

Всички в залата са без телефони.

В петък Габриел и премиерът в оставка Николай Денков обявиха, че ще се разгледат точка по точка внесените и от двете формации преговорни документи.

Официално са ясни предложенията на ГЕРБ за коалиционно споразумение и на ПП-ДБ за меморандум за назначенията в ключови държавни органи.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да участва в преговорите и делегира правомощия на Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

Екипът на ПП-ДБ включва Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Преди началото на вчерашните преговори съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов каза, че “първо ще обсъдим реформите, след това структурата и състава на Министерския съвет”. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков призова за реалистични цели и за пореден път акцентира върху промените в службите и регулаторите.

В понеделник и вторник президентът Румен Радев ще проведе консултациите с партиите, след които ще връчи първия мандат на излъчения от ГЕРБ-СДС кандидат за премиер.

Държавният глава отбеляза, че ще реши кога да връчи първия проучвателен мандат след консултациите с партиите. Според него, ако се стигне до назначаването на служебно правителство най-големият проблем ще е в липсата на отговорност.

С поправките в Конституцията не е ясно кой ще носи отговорност при евентуално служебно правителство. Аз имам ограничена възможност да избера министър-председател. Той от своя страна трябва да избере министри, а аз с моя подпис да поема отговорност за тях без да ги познавам, изтъка Радев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts