| | | |

Протест в София: “Вън мигрантите от България”

Протест за по-строг контрол на мигрантите у нас, под надслов “Вън мигрантите от България”, се проведе тази вечер в столицата.

Той беше обявен пред сградата на Министерството на вътрешните работи, но полицията допусна протестиращите само в градинката пред църквата “Св. Седмочисленици”.

Според протестиращите двата случая на сбивания между българи и чужденци от последните дни застрашават сигурността в столицата и страната, а проблемът се е задълбочил след приемането ни в Шенген по въздух.

Искането им е мигрантите да си стоят по бежанските центрове, а не да се разхождат свободно в централната част на столицата.

След 19 часа стотиците участници в протестната акция поеха на шествие по бул. “Васил Левски” към НДК, което след това тръгна по “Витошка”, за да достигне до мястото, където се случиха двата инцидента. След това се отправиха към Съдебната палата. Има засилено полицейско присъстие, но протестът протича без инциденти, съобщи “Фокус”.

След инцидентите полицията предприе масови проверки в столицата, при които снощи са задържани над 100 души, повечето от тях впоследствие са освободени.

“Има и четвърти арестуван за побоя над чужденци на 8 март вечерта и той е малолетен”, съобщи главният секретар на МВР Живко Коцев, който дойде на протеста.

“От три седмици нараства броят на хората, които остават тук, те не принадлежат към нашата култура, към нашата цивилизация, към нашия начин на живот. Ние не желаем тези хора да са тук и ние ще направим необходимото да ги няма”, каза Ангел Джамбазки, евродепутат.

“Провокацията е била, че тези мигранти се разхождат на групи, това не е единичен случай и това не е постоянно и са се случили едни грозни неща с момичето от сексуален характер и момчето е опитало да ги защити и е с прорезна рана на гърба”, коментира Димитър Панчев, участник в протеста.

Младо семейство с две невръстни деца обясни, че е тук точно, защото е живяло осем години в Германия и знае за какво става въпрос. Родителите заявиха, че са се прибрали у нас, за да избягат точно от това.

“Обичам България и искам да живея в по-добра държава. Искам да живея в спокойна България”, каза жена на протеста.

“Не искаме война и мигранти, а искаме да живеем спокойно”, каза друга протестираща. “Тук съм, защото съм българка, майка и чувствам дълга да защитя дъщеря си, а не само да гледам по телевизията какво се случва”, каза друга жена на протеста.

Полицейското присъствие в центъра на София е засилено.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БГНЕС

Similar Posts