| |

Руснаци в България излязоха на протест, имат 2 искания

Руски граждани, подкрепени от българи, се събраха на символичен протест пред сградата на Съдебната палата в София, предава БНТ.

Две бяха исканията – да не бъде отказван статут на бежанци на граждани, избягали от Русия, които са против властта в страната, както и да не бъдат признавани идващите призидентски избори във федерацията.

“Тук сме да подкрепим нашите бежанци, които са противници на Путин и войната в Украйна.

И също така сме написали на плаката си, че не трябва да бъдат признавани изборите в Русия, защото тази процедура не е демократична, а абсолютна имитация на демокрация, резултатът не би трябвало да има значение”, обясни една от протестиращите.

Хората, дошли на място пред Съдебната палата, припомниха и съдбата на руския опозиционер Алексей Навални.

“Хората, които днес са тук, са в процедура за получаване на убежище, получили отказ, или стигнали до обжалване. Всички знаем как приключи животът на Алексей Навални неотдавна. Той беше борец за свобода, за демократични ценности, Путин просто уби този човек. И ние тук сме се събрали, защото не искаме да повторим неговата съдба”.

Сред протестиращите имаше и българи.

“Смятам, че е важно да се заяви открито мнението поне на тези неколцина руски бежанци и българи, които ги подкрепят. Да не се чува само гласът на Путин и неговите марионетки”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БНТ

Similar Posts