| | | |

ДПС на консултации при Радев без Пеевски: Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат, ще продължим да бъдем фактор на стабилност ВИДЕО

Ако ротацията е успешна, ДПС ще продължи да подкрепя управлението.

Това стана ясно от позицията на ръководството на Движението, които пристигнаха в сградата на президенството за консултациите с президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за съставянето на правителство.

От страна на Движението присъстват Джевдет Чакъров, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов и Станислав Анастасов.

Съпредседателят на ДПС и лидер на парламентарната група Делян Пеевски не присъства на разговорите с държавния глава.

Как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период, разбира се, ако се стигне до такъв, попита президентът Румен Радев представителите на ДПС в началото на консултациите с тях за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

“Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация?”, попита държавния глава.

Вашата парламентарна група активно подкрепящи парламентарното мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, които взе 49-ото Народно събрание без обаче да бъде официално част от управлението.

Това създаде и предпоставки за тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС водят, включително и на нюансите по темата за плаващите мнозинства.

От страна на ДПС съпредседателят Джевдет Чакъров заяви:

“За консултациите, които се провеждат, бихме искали да кажем, че държавата трябва да има стабилност и предвидимост.

В това отношение нашата позиция не се променила за това да се намери формула за управление на страната с оглед и на политическата ситуация в страната, и на сложната геополитическа ситуация в световен аспект.

Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Да, ние сме подкрепяли това правителство, основно по отношение на нашия европейски път и европейския хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО.

Посланието и от почетния ни председател, и от нашата Национална конференция е, преследвайки големите цели – Шенген, еврозоната, ние трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората, относно стандарта на живот и това, което е в страната ни”.

Съпредседателят на ДПС посочи, че подкрепата на партията е била винаги предвидима и последователна. “Добре е да има държавнически подход, всички да бъдем отговорни и на висотата на предизвикателствата, които са пред нас”, добави той.

Чакъров изрази надежда основните субекти да намерят нужната формула за управление. „Ако не, винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна”, е мнението му.

След него думата взе Йордан Цонев, който подчерта, че ако двете големи коалиции се разберат, ДПС ще продължи да бъде фактор на стабилност.

Представителите на ДПС не направиха изявление след срещата с президента Румен Радев.

Консултациите при президента започнаха рано тази сутрин.

Точно в 9,30 ч. държавният глава се срещна с четирите представителки на ГЕРБ-СДС, начело с Мария Габриел: Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Мария Габриел не отговори на въпроса на президента Радев дали е готова да получи мандат за съставяне на правителство.

След тях в 11:32 часа със закъснение в залата влязоха премиерът в оставка Николай Денков, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Денков не отговори на въпроса на Радев дали ПП-ДБ ще подкрепи кабинет на ГЕРБ.

Утре предстои и втория кръг консултации с “Възраждане”, “БСП за България” и “Има такъв народ”.

Президентът ще се срещне с:

Представители на парламентарната група на „Възраждане“ от 9.30 часа;

Представители на парламентарната група на „БСП за България“ от 11.30 часа;

Представители на парламентарната група на „Има такъв народ“ от 14.00 часа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts