| | | |

Премиерът в оставка Денков за преговорите: Умерен оптимист съм ВИДЕО

Представителите на ПП-ДБ излязоха от срещата с президента Румен Радев.

Припомняме, че премиерът в оставка Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов в понеделник сутрин се явиха на консултации при държавния глава във връзка с връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на правителство в рамките на 49-тото НС.

“Има още работа по преговорите. Умерен оптимист съм. Трябва да уточним законодателната програма, имаме само първи вариант на списъка, отделно трябва да се актуализира управленската програма и после съставът на МС.

Мога да кажа, че вчера и онзи ден разговорите бяха конструктивни с преговорния екип, трябва да продължат със същата интензивност”, заяви премиерът в оставка Николай Днеков след срещата с президента, продължила малко повече от час.

Трябва максимално бързо да приключат преговорите ида се премине към решение”, добави той.

По думите му ПП-ДБ вярват, че може да се стигне до консенсус за ротацията, но са готови и за вариант “избори”.

Той не е притеснен, че лидерът на ГЕРБ не е част от преговарящите екипи, за него важното е да се стигне до разбиране.

“Преговорите бяха конструктивни. До момента имаше разбиране, напредък, имаше и не малко спорни моменти. Имаше и съгласие по това как трябва да изглежда документът, който обсъждахме”, добави Денков и отсече, че няма да коментира имена на министри на този етап.

“Не мислим за друг формат на управление. Очакваме да намерим съгласие и то да доведе до реализация на първия мандат, ако не го намерим, то отиваме на избори”, завърши Денков.

Преди тях при президента бяха представители на ГЕРБ-СДС – Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

Те разкриха, че са призовали държавния глава да им даде повече време преди връчването на мандата, за да могат да продължат преговорите с ПП-ДБ.

От своя страна Никой Денков призна пред Радев, че не би го помолил за подобно нещо, а ще се довери изцяло на решението му. Премиерът в оставка обясни, че скоро се очаква да започнат и разговорите за министерските кресла между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

В 14:00 часа ще започнат и третите консултации при президента във връзка с връчването на първия проучвателен мандат. На тя ще присъстват представителите на третата по големина парламентарно представена партия – ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts