| | | |

Анализатори: България изисква ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да се вземат. Изначало е ясно, че няма как да…

България изисква двете страни (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС) да се вземат заради Шенген, сигурността, руската заплаха. Политиците знаят и рецитират тези неща, когато е спокойно, но когато трябва да се свърши на дело, се обиждат

Това каза конституционалистът Борислав Цеков по Би Ти Ви.

По думите му замерянето с остри квалификации създава голям проблем изобщо да се създаде правителство. От двете страни се мразят, а когато се създава управление, отговорността на лидерите е да хвърлят мостове, които да стигат и до техните избиратели.

Как ще имаме стабилно управление, когато хората вътре се ненавиждат, попита риторично Цеков.

“Надявам се, че ще спазят поне конституцията, тъй като добрите политически нрави очевидно са им чужди”, каза той.

Асен Генов припомни, че Мария Габриел беше върната в България със заявката, че “ще внесе европейски повей над софийската котловина и оттам над цяла България”. Подобно нещо обаче не се е случило, както и “не чухме оценка на министрите”.

Според него Габриел поставя на преден план своята европейска перспектива. Генов твърди, че тя се стремяла към поста на върховен представител в ЕК за външната политика.

Гласуването само на премиер, както се говори, че може да се случи днес, би донесло отлагане във времето, смята социологът Кольо Колев.

Ако това бъде гласувано от двете страни, то по-скоро би играло срещу Асен Василев, който преди ден заяви, че Габриел не би трябвало да е премиер.

Големият въпрос е дали е възможно. Възможно е, заяви Колев. В случая това ще бъде като да си плюеш върху лицето.

Без съмнение всичко това е продукт на арогантност, наглост и глупост. Изначално е ясно, че ако имаш 60 депутати, не може да имаш цялата власт, след което дори претендираш и за цялата законодателна власт, смята Колев.

Според Асен Генов също е възможно да има диалог, но ако се върнат нещата към българската свръхцел – европейската ни перспектива, подготовката на българската армия за евентуален въоръжен конфликт.

Борислав Цеков обясни, че като граждани трябва да изискваме от политиците да носят резултат. Трябва да не занимават обществото със своята вътрешна игра.

Единственият възможен ход според Кольо Колев е не оттеглянето на Габриел или Василев, а оттеглянето на думите. Да кажеш, че си сбъркал. Както Асен Василев каза, че се извинява в лично качество. Хъмкане, в което всеки ще понесе имиджови щети, но няма друг начин, смята Колев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts