| | | |

На хартия ли ще останат споразуменията, които МРРБ сключва с кметове след “натиска” на ГЕРБ?

След “натиск” от ГЕРБ два дни МРРБ ударно сключва споразумения с кметове. Но само на хартия ли ще останат?

Това попита депутатът от ГЕРБ-СДС Николай Нанков в социалната мрежа и добави:

Мрачната прогноза е, че градовете ще бъдат разкопани, ще стоят дълго с незавършени обекти, кметовете ще са изнервени, в МРРБ ще вдигат рамене… И ще се молят на Асен Василев…

Ето я и цялата публикация на Николай Нанков:

В края на миналата година по инициатива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заедно с колегите от ДПС, подготвихме и за първи път беше приета толкова мащабна инвестиционна програма за общински проекти.

При първоначален сериозен отпор от финансовия министър Асен Василев, тя беше оформена между първо и второ четене на закона за държавния бюджет, с разписани правила и изброени конкретни проекти (отново по предложение на ГЕРБ и Бойко Борисов), на стойност почти 4 млрд. лв.

За съжаление повече от два месеца по нея нямаше движение от страна на изпълнителната власт. Нищо!

В края на месец февруари пък стана ясно, че МРРБ разполага само с една трета (400 млн. лв.) от първоначално предвидените за 2024 г. и преведени (още в края на декември миналата година) в специална сметка в БНБ 1,2 млрд. лв.

Останалите две трети, 800 милиона лева, са взети от министъра на финансите за покриване на други разходи. Не е ясно какви.

Последва бурна реакция от наша страна. Резултатът засега – освен безкрайните обяснения, че общините още не са поискали аванси, е че от два дни МРРБ ударно сключва споразумения с кметове.

„Министър Цеков разписа до момента 456 споразумения с над 120 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти.

Те са на обща стойност 1,059 млрд. лв. и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 г.“, съобщават от ведомството.

Това добре – след нашия “натиск”, машината се задвижи. Гледай какво нещо е ротацията, ейййй! Досега само пречки, но изведнъж чудодейно запрегръщаха нашите идеи като свои!

Няма да спорим за авторско право с депутати, които само натискаха бутона за гласуване, а сега се радват като деца в сладкарница – разни Настимировци, Искреновци и сие.

Възникват обаче някои опасения:

1.Само на хартия ли ще останат тези споразумения, след като огромната част от финансирането е вече само на хартия и ще се “конкурира” с другите капиталови разходи на държавата?

2.Предстои подписването на още стотици споразумения. При така създадените правила за изпълнение на програмата само в рамките на тази година ще са нужни поне 1,5 млрд. лв. Към момента има гарантирани само 400 млн. лв. Демек отново на килимчето пред Асен Василев ли?!

3.Кметовете заявяват, че имат избрани изпълнители за повечето обекти. Какво ще стане, когато напредне строителството, а МРРБ няма по сметките си нужния финансов ресурс?

Мрачната прогноза е, че градовете ще бъдат разкопани, ще стоят дълго с незавършени обекти, кметовете ще са изнервени, в МРРБ ще вдигат рамене… И ще се молят на Асен Василев…

И пак потърпевши ще са гражданите, които ще търпят неудобствата.
Така е, когато водещ в работата е принципът: да мине ротацията, пък после ще му мислим!

P.S. И не пренебрегвайте на общо основание нашите предупреждения. Така преди почти година алармирахме за огромния проблем, който се задава с така предложената субективна методика по Програмата за саниране.

Сега стотици хиляди български граждани са потърпевши, а вие вдигате безпомощно рамене.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts