| | |

Дългата ръка на Кремъл стигна и до Кейт Мидълтън

Кейт Мидълтън е станала жертва на кампания на руски тролове, разкриха британските медии.

В двете седмици преди Кейт Мидълтън да съобщи пред света за раковата си диагноза в онлайн пространството се разпространяваха най-различни и най-невероятни твърдения за здравето и отсъствието й, което само е допринесло за още по-голям стрес за принцесата и семейството й.

Впоследствие британски експерти по сигурността анализират данни от социалните медии и стигат до заключение, че става дума за координирана кампания по разпространението на фалшиви и провокативни твърдения за Мидълтън.

Експертите казват, че моделите, по които това се е случвало, съвпадат с профила на руска онлайн група за разпространение на дезинформация или, казано с прости думи, на фалшиви новини.

Същата група е отговорна за споделянето на “новини” как Франция оттегля подкрепата си за Украйна.

Мартин Инес, директор на Института за иновации в сигурността, престъпността и разузнаването към Университета на Кардиф казва, че проучването име открило систематични опити за подсилване на вълната от слухове за принцесата на Уелс, като хаштагове, които я споменават, се споделят милиарди пъти в различни социални медии.

Проф. Инес пояснява още, че стратегията на руската група е да напипа достатъчно пикантни твърдения, за които няма официална информация, и да ги раздуха до невероятни мащаби.

Така фалшивите твърдения достигат много по-лесно до повече хора и са по-трудни за “улавяне”, отколкото ако директно се изфабрикува фалшива новина.

ВВС цитират и конкретни данни за мащаба на фалшивите новини в социалните медии и, в частност, твърденията за Кейт Мидълтън – за последните три месеца TikTok са деактивирали повече от 180 милиона фалшиви профили.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Инстаграм

Similar Posts