| | | |

Извънредно от МВР за Мартин Божанов-Нотариуса и съпругата му

От Министерството на вътрешните работи изпратиха официална позиция и отговориха дали Мартин Божанов – Нотариуса е бил нещатен сътрудник в МВР.

От ведомството съобщиха, че категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация.

От МВР посочват, че дали едно лице е или не е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява държавна тайна по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на Наказателния кодекс.

В позицията на МВР се съобщава, че същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

От ведомството приложиха копие от заповедта за назначаването на съпругата на Божанов в структурите на МВР, предава “ДарикНюз”.

Ето и какво още пишат от МВР:

Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори,

то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори.

Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот.

Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата“ система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси“ – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.

Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия.

Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts