| | | |

СКАНДАЛЪТ се разгаря! Йордан Цонев: Страшни срамотии! МВР: Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти

Обявените за контрабандисти баща и син Марин и Стефан Димитрови 10 пъти са се срещали с Бойко Рашков в Министерството на вътрешните работи (МВР) в периода от 28 май 2021 г. до 30 март 2022 г. Част от срещите са били с продължителност от 10 до 15 минути.

Това стана известно от писмен отговор от МВР, изпратен до парламентарната анкетна комисия, която проверява за корупция в митниците и “евентуалната роля на Асен Василев”.

снимка: Кадър

В края на декември 2023 г. бившият директор на митниците Петя Банкова също е влизала в министерството за двучасова среща с бившия зам.-министър на вътрешните работи Кирил Ценкин.

В писмения отговор се посочва още, че бившият главен секретар на МВР Живко Коцев не е декларирал скъп часовник, получен като подарък.

Ето какво още беше изнесено като данни пред комисията:

Станислав Балабанов, ИТН: “Ще ви запозная с писмото от МВР до комисията: Кога следните лица са влизали в сградата на МВР: Марин и Стефан Димитрови, Банкова и Паскал. В книгата за пропускателен режим е отразен достъп до обекта както следва (по времето на Бойко Рашков):

-28 май 2021 г. Марин Димитров се среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

-15 юни среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

-21 юни Димитрови среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

-21 юли Марин Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

-27 август Стефан Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

-16 септември Марин Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

-28 септември;

-22 март 2022 г.;

-30 март 2022 г.

-Петя Банкова – 19 декември 2 часа среща с Кирил Ценкин (бившият охранител на Кирил Петков)

-Живко Коцев не е декларирал, че е получил часовник като подарък.”

“В конкретния втори сигнал се твърди, че Живко Коцев е изпратен във Велико Търново със задача да подпомага нелегална дейност на известно в криминалните среди лице.

Посочва се, че след получен сигнал за сделка с голямо количество кокаин, Живко Коцев “светва” човека, който е разработван, след което стотици дни денонощен труд отива на вятъра.

Също така се твръди, че Коцев изнася класифицирана информация, с което проваля няколко години труд на честни и достойни полицаи и че неправомерно се запознава с десетки секретни документи и разработки, като винаги след това същите завършват с пълен и сигурен провал”, изчете депутатът Станислав Балабанов (“Има такъв народ”).

“Бойко Рашков лъже и то лъже пред цяла България, като каза, че не познава тези хора, а аз ви изчетох над 10 срещи с тези хора в МВР.

Живко Коцев като част от системата на МВР е подпомагал тези, които е разработвал. Този човек беше предложен за главен секретар от генерал Атанасов и този човек трябваше да отговаря за провеждането на изборите. За мен това е тежък политически скандал”, допълни още Балабанов.

Константин Бачийски, ПП-ДБ:

“Рашков каза, че познава тези хора, защото те бяха сигналоподатели срещу Бойко Борисов. Не знам къде сте чул, че не ги познава.”

Йордан Цонев, ДПС:

“Имам повече от 30 години трудов стаж и съм се нагледал на страшни срамотии, но на такова нещо не съм бил свидетел. Не защото не е имало контрабанда, корупция… Съвсем очевадно е участието на Бойко Рашков в цялата тази схема.”

Рая Назарян, ГЕРБ-СДС:

“Може да се направи едно заключение, защото има и снимков материал… Може да считаме, че има сериозна дейност извън закона и това, че е разкрита, може би е добър момент.

Притеснително е участието на главния секретар, притеснително е, че назад във времето има данни за константно негово поведение.”

Румен Гечев, БСП:

“МВР е превърнато в хан и няма контрол. Вие в момента основателно от сглобката се нахвърляте един върху друг, но тези хора сте ги избирали общо. Като бяхте в сглобката всичко беше наред, сега се разпадна тази работа.”

Георги Димов, директор на Агенция “Митници”:

“Агенция “Митници” не е само контрабанда, не е само цигари, “Агенция “Митници” е 14 млрд. под формата на данъци и акцизи. Заварих уплашени хора, които гледаха в земята. Разпоредил съм проверка на определени лица.

Приоритет са приходите, работата по граничните пунктове. Възможна е проверка за всички смени, извършени от предишното ръководство, наказания или липса на такива. При излизане на резултатите, ще видим ще можем ли да ви ги предоставим заради митническата тайна.”

Цецка Дочева, директор на Дирекция “Митнически разследвания”:

“Няма данни от партньорски служби за наличие на корупция в “Агенция Митници”.

БСП:

Госпожо Дочева, вашата дирекция не е ли знаела за тези юнаци, вие сте там и не знаете, а в София се знае.

Цецка Дочева:

“Аз съм директор на дирекцията от две седмици. Иначе съм в юридическия отдел на тази дирекция. Имаме доста констатирани нарушения от страна на митнически инспектори.”

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts