| | | |

Денков се обади от Фейсбук: Борисов ни прати на избори под натиска на Пеевски

“Кой ни изпрати на избори и защо? Краткият отговор е – Борисов, под натиска на Пеевски, който непрекъснато се опитваше да се вклини във властта”.

Това написа бившият премиер акад. Николай Денков във фейсбук профила си.

“Защо отново отиваме на избори? Струваха ли си тези 10 месеца? Какво предстои? Това са само част от въпросите, които ни задаватe при срещите ни в страната – нерядко с тон на критика и разочарование. Чуваме ви”, заявява още Денков.

“Ще продължим разговорите и през следващите дни и седмици, в търсене на най-доброто решение за България след изборите. А междувременно тук обобщавам фактите по темите, които обсъждаме на живо и по които често задавате допълнителни въпроси.

Кой ни изпрати на избори и защо? Краткият отговор е – Борисов, под натиска на Пеевски, който непрекъснато се опитваше да се вклини във властта.

Започнахме реформите, но двамата не пожелаха те да бъдат доведени докрай – може би защото това би позволило реални разследвания, истински контрол и ефективни присъди за престъпна дейност”, обяснява той.

“Считам, че Пеевски е най-заинтересован от новите избори, защото се надява да увеличи изборните резултати на ДПС и заедно с ГЕРБ да имат мнозинство в следващия парламент.

А в хода на изборите да смени много от депутатите с лоялни нему хора – не само в ДПС, но и в ГЕРБ, където вече има много силно влияние, както установихме през последните месеци”, пояснява бившият премиер.

“Струваха ли си последните 10 месеца? Едно управление има смисъл, ако постига полезни резултати.

За първи път успяхме да накарахме ГЕРБ и ДПС да работят по нашата програма – с планираните реформи в полза на хората и на бизнеса.

Да, очаквахме всеки ден да е битка и всеки успех да е труден. До голяма степен знаехме с какво се захващаме – и че може кабинетът да не издържи до края.

Но не се отказвахме, защото разочарованието ви от подкрепата на ГЕРБ и ДПС беше знак, че сте стигнали предела на търпимостта към латиноамериканския, олигархичен модел на управление”, казва Денков.

По думите му в същото време са били наясно, че нищо няма да се промени, ако критикуват този модел отстрани. “Промяната не може да се случи само с призиви, декларации и протести. Тя идва от сърцето на институциите, с промяната в законите, с хората, които работят отвътре, стъпка по стъпка, чрез инструментите на властта – и по-бавно, отколкото ни се иска”, обясни той.

“България отново е на кръстопът и трябва да избира измежду два пътя: На реформите за по-добро европейско бъдеще с повишени доходи, по-малко неравенство и подходящи условия за развитие на личната инициатива и бизнеса или назад към мрачните практики с институциите „бухалки” за рекет върху бизнеса, регионалните власти и гражданите, застанали на нечий път.

Без правосъдие и с продължаващо усещане за несигурност, в името на забогатяването на няколко олигарси, за сметка на всички останали българи”, коментира Денков.

Според бившия премиер олигархията ще мобилизира целия си ресурс, за да се върне отново на власт и да отмъсти за „загубите си” през последните 3 години, в които не можеше да управлява пряко чрез ГЕРБ и ДПС.

“Отмъщението и желанието за спечелване на служебна победа на изборите личи в светкавичните координирани действия по смени на хора на ключови позиции и скалъпените обвинения към политически опоненти”, заяви той.

“ПП-ДБ ще работим заедно за резултати, които да ни позволят да продължим реформите. Това ще бъде основният залог в предстоящите национални и европейски избори. А от вашата подкрепа зависи в коя България ще живеем”, допълни Денков

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts