| | | |

Горещо проучване ГЕРБ с почти 11% преднина, борбата е за второто място между тези партии ТАБЛИЦИ

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната – приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни.

За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите.

Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%).

В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент.

Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Правим уточнението, че заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

“Кампанията, колкото и вяла да е тя, е съсредоточена върху парламентарните избори. Трябва да имаме предвид, че около 20% от избирателите решават за кого да гласуват в последната седмица. Това е и причината партиите, изтощени от толкова избори, да съсредоточат кампанията си в последните 2 седмици”, заяви Евелина Славкова от Тренд.

Според данните ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%).

“Има едно отлепване на ГЕРБ от втората политическа сила. Големият въпрос е кой ще бъде втора политическа сила”, казва социоложката и допълни: “Много пъти сме казвали, че кампанията няма значение, всъщност тя е важна, защото тя ще подреди кой ще е на второ място”.

Според данните БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Според Славкова тези компромати, които излизат в последните дни, са нож с 2 остриета. Те могат да мобилизират и да демобилизират избирателите.

Относно партиите, които се нареждат на дъното на класацията, социоложката заяви, че все още не се знае дали 50-тото НС ще е с 6 или със 7 партии.

“Солидарна България” и “Синя България” не са уплътнили своя потенциал. Не се знае дали това се дължи на вялата компания. Те са нови брандове. Може да харесваш много Вили Лилков и Ваня Григорова, но да не ги асоциираш с партиите”, коментира Славкова

Според нея в изборите за ЕП ще има разлика. Тя няма да е много съществена. “Хората отивайки да гласуват, ще гласуват и за ЕП”, смята Славкова.

За евровота ПП-ДБ имат шанс да вдигнат резултата си на 16.1%, Възраждане 15.1%. За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа”, посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице” с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts