| | | |

Корнелия кълве, видя само БСП като алтернатива на ГЕРБ: Не съм чула никой да пита Борисов защо от…

„Позицията на БСП е ясна и непроменена: Търсене на мирно решение и в никакъв случай, категорично да не се изпращат войници в Украйна. Единственият начин този въпрос да се реши и да се успокои народа е председателят на парламента да свика извънредно заседание, като се вземе едно, единствено решение с една точка – България няма да изпраща войници в Украйна.

И тогава всички спорове, спекулации и взаимни нападки ще спрат. Българският народ трябва да го успокоим, защото не може бащите, синовете, съпрузите и братята ни да ходят войници в Украйна”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Лора Крумова по Нова.

В политическия разговор тя посочи: „Като слушам какво говорят в кампанията, допускам да има сглобка отново. Дори и сега, когато взаимно се нападат – те дават заявка, че след изборите ще се съберат отново”.

Нинова обаче репликира водещата, че ожесточението между част от партиите в тази сглобка не е ново:

„Свидетели сме 9 месеца на такова ожесточение и то представляваше само спорове за делене на постове, на порции от властта, на регулатори, на служби.

Това 9 месеца го преживяхме и нищо смислено не се случи. Така, че това е просто продължение на тази безсмислена сглобка, която ни върна години назад.

А на въпроса за позицията на ПП и ДБ, че няма да влязат в нов съюз с ГЕРБ отговори категорично:

„Не им вярвам. През 2020-а, когато стояхме на протестите големият сигнал беше – промяна на модела „ГЕРБ”. След това се прегърнаха с този модел, върнаха Бойко Борисов във властта, което е фатална грешка”, заяви лидерът на българските социалисти и посочи:

„За тези 9 месеца, се случи една лоша конституционна реформа, която доведе до служебно правителство на Борисов, още по-голям хаос в съдебната система, отказ от национален суверенитет, защото двойни граждани могат да бъдат ръководители на държавата”.

Нинова посочи щетите от управлението на сглобката:

„Нямаме Шенген, въпреки че го заслужаваме. Планът за възстановяване и устойчивост не е задействан – България губи от това, други държави вече отдавна инвестираха тези пари в здравеопазване, в образование. Нищо смислено не се случи през тези 9 месеца”.

На въпроса кое тогава я кара да смята, че правителство ще има, лидерът на БСП отговори:

„Ситуацията. Усложняването на ситуацията – както международното, така и това, което виждам вътре в страната. Още едни избори биха били пагубни. И за България, и за партиите”.

Корнелия Нинова посочи предложението на БСП, по думите й – най-разумното в тази сложна ситуация, за излизане от кризата, за стабилност на България и сигурност на хората:

„Това е надпартийно правителство с програма, с национални приоритети за работа и подкрепа от всички. Без партийни назначения, без партийни квоти – както беше по време на сглобката, без партийни лидери. Професионалисти и експерти, които да имат задачи, поставени от политическите партии в парламента”, посочи тя.

Лидерът на БСП припомни, че социалистите са направили това предложение пред всички партии и в началото на 49-я парламент:

„Тогава ни поканиха на разговори, ние предложихме този формат на правителство, те не се съгласиха и предпочетоха сглобката”, посочи Нинова. И добави:

„Вярвам, че колегите ще узреят, че само това е изходът в момента. Защото, резултатите от сглобката са катастрофални. Надявам се да са го осъзнали. Такова нестабилно правителство, измислена ротация, всичко което се случи – е безпътица. Не можем да тъпчем на едно място. Виждате, че нямаме напредък в нито една сфера”, заяви лидерът на БСП.

На въпроса възможно ли е правителство на ГЕРБ и ДПС:

„Правят се такива внушения, и в студиата включително, че ГЕРБ и ДПС могат да имат 121 мандата и да направят правителство. Ще е голяма беда за България и голяма щета”, посочи Нинова.

И се аргументира:

„Първо, защото много хора ще останат непредставени в едно такова правителство и мнозинство.

Второ, защото, доказано във времето, управлението на ГЕРБ в последните 15 години представлява задкулисие, договорки, кражби, последно място по всички показатели на развитие в Европа, но първо по корупция, по смъртност, по демографска катастрофа”, посочи лидерът на БСП.

Тя добави, че гледа в съществото на политиката, която прави ГЕРБ и смята, че едно такова управление ще продължи този модел.

„Което е вредно за България и срещу което ние „БСП за България” години се борим последователно.

Затова твърдя, че имаме моралната претенция да кажем, че останахме единствената алтернатива и че през тези години не се поддадохме на никакви опити да ни вкарат в сглобки, договорки, в манастири, в скута на някого.

В разговора за лявото:

„Виждам, че се внушава в студиата колко много е загубила БСП. Нека да го видим в общия контекст – вижте, колко е раздробен националистическият вот, дясното е раздробено, има вече нови партии – Синя България, зелените изязоха от ПП.

Но, всичко се съсредоточава върху нас, защото БСП оставахме единствената алтернатива”, заяви Нинова и даде пример:

„Не съм чула никой да пита Борисов защо от 1 629 000 ГЕРБ вече има 630 000. Не съм чула да питат защо ГЕРБ загубиха един милион гласа през тези години”, обърна се към Лора Крумова лидерът на социалистите.

По думите й обаче, проблемът е много по-голям и по-сериозен от това да се спори дали лявото или дясното е загубило повече:

„Въпросът е апатията и нежеланието на хората да гласуват, отливът от партиите, роенето на партиите – това е големият държавнически и политически въпрос.

Защо големите партии загубиха толкова гласове, защо се разпиля вота, защо постоянно се чака някой нов спасител, който играе танц един път. Проблем е за политиката преди всичко. Защото партиите имаме все по-малко представителство и легитимност”, коментира Нинова.

Тя шеговито вметна за реплика на Григорова, че се държи като свекърва и се меси на младите:

Мечтая да се видя свекърва и сина ми да направи тази стъпка, но кои са младите, защото Григорова се прегърна с Мая Манолова, и добави сериозно:

Елементарен език на Григорова, ниско ниво, не ми се коментира. Говори ми се за това, което предлагат като леви политики за хората тези, които си слагат етикетите „леви”. Какво предлага? Сглобка с ГЕРБ в общината, от която Григорова получи председателско място на комисия?

Увеличение на заплатата си от 1600 на 6 хиляди лева, вместо увеличение на заплатите на медицинските сестри и транспортните работници”, зададе серия от риторични въпроси лидерът на БСП.

По думите й тези проекти в ляво ще разслоят вота дотолкова, че да не влязат в Парламента, но да получат субсидия. Нинова бе категорична:

„От БСП няма да вземат, защото хората в БСП, членовете и симпатизантите на БСП – ако има нещо, което никак да не уважават, това е предателството. Предателството да тичаш да работиш за някого, а след това той да ти забие нож в гърба”.

„Да си сложиш етикета ляв, а в действията си да правиш точно обратното – не ти носи нищо. Да съседоточаваш цялата си кампаия срещу БСП, аз не ги чух една дума да кажат срещу нашия политически опонент моделът „Борисов” – също”, каза в разговора за лявото Нинова и постави категорично въпроса:

„Защото изборът днес е с мафията или против мафията, с паралелната държава или против. Това е разделителната линия в България днес. БСП сме избрали второто от много години.

Призовавам хората – не си хабете гласа за малките партии, ще остане разпилян, няма да влязат в парламента. Ще вземат субсидия – добре, но това няма да даде сила на лявото”, заяви лидерът на БСП.

За изтеклите записи:

ПП трябва да дадат обяснения по съществото на записите. Но има и друг елемент – вижда се, че тези записи са стари, те се вадят в предизборна кампания, умишлено и някой, който досега си е мълчал , за да ги използва предизборно”, коментира Корнелия Нинова.

А за замесеното й име: „Да излязат и да кажат – кога и какво съм им поискала. Никога нищо, освен за политиките, разбира се – да, много съм го притискала Асен за преизчисляване на пенсиите, например, за майчинство”, застана с думите си лидерът на БСП.

„Не мога да ги позная ПП, точно защото сме работили с тях, такова салтомортале направиха в 49-я парламент, че не мога да повярвам, че това са същите хора, с които работихме.

Защото, работихме срещу модела „ГЕРБ”, защото постигнахме страхотни неща – първо място по индустриално производство, 22 милиарда социална политика, безплатни детски градини и учебници за деца, за майките, за възрастните, за работниците – минималната заплата се увеличи.

И изведнъж се прегърнаха с тези, срещу които се борихме и всичко отиде на вятъра.

Аз съм им го казвала – фатална грешка и ще си берете последиците, защото нито сте първите, не знам дали ще са последните, но там са ВМРО, РЗС, Воля, АБВ, кой ли не е минал през тази смортоносна прегръдка на Борисов.

Този човек това прави – прегръща, унищожава и изхвърля”, посочи Нинова.

„Избирателят ще ни отреди мястото, но нека прецени по две неща – не думи и обещания, а по резултати да сравнява, какво сме направили за майките, децата, пенсионерите, работещите. Второто – останахме ли неподвластни на задкулисие, паралелна държава, договорки, обществени поръчки”, заяви Корнелия Нинова и се обърна към Лора Крумова:

„Помните ли в правителството, в което бяхме с ПП един корупционен скандал, помните ли един скандал за регулатори?”

И отново посочи:

„БСП останахме единствените непрегърнати и неунищожени. И затова сме трън в очите на много хора. Но, ще продължим по същия начин – да бъдем принципни и последоветелни, да не се предаваме, продаваме и не предаваме избирателите си”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts