| | | |

ШМЕКЕР: Как Иван Гешев стана шеф на партия по втория начин

Бившият главен прокурор Иван Гешев официално е станал председател на партия. Това обаче не се случило по стандартната тежка процедура, а по „втория начин“.

Освен това заради трансформацията може да се окаже, че е налице сериозен юридически проблем, свързан с легитимността на участието на формацията на Каскета на изборите „2 в 1“ – за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни.

Гешев оглави предизборна коалиция с името „Граждански блок“, образувана от две партии – Български демократичен съюз „Радикали“ и „Партия на българските жени“.

Партията „Радикали“ бе с председател Цветан Манчев. Тя обаче вече не съществува, защото се е преобразувала в партия „Граждански блок“ с председател Иван Гешев. Това е вписано официално в Софийския градски съд (СГС) на 30 април.

Защо Гешев не се яви на изборите с партията си, а в коалиционен формат? Вероятно поради простата причина, че срокът за регистрация на участниците във вота бе 24 април. Към този момент партия с името „Граждански блок“ не е съществувала в правния мир.

От друга страна, след 30 април партия „Радикали“ вече няма. Така се оказва, че коалицията „Граждански блок“ се състои от само една партия – тази на българските жени, което може да се окаже проблем за Централната избирателна комисия.

Стандартната процедура за създаването на политическа партия е доста тежка, а в някои ситуации би могла да се окаже и невъзможна.

Тя изисква сформиране на инициативен комитет от поне 50 човека. Той трябва да приеме учредителна декларация, която да бъде публикувана в национален ежедневник. Следва откриване на подписка за набиране на членове-учредители.

В срок до три месеца се свиква учредително събрание, на което трябва да присъстват поне 500 граждани, които да не са членове на други партии.

Вместо всичко това, партията „Радикали“, която съществува от 2002 г., но няма особени успехи в политическия живот на България, и нейният председател Цветан Манчев са решили просто да сдадат регистрацията си на Иван Гешев.

Самата процедура изглежда доста спорна. Според регистъра на партиите „Граждански блок“ с лидер Иван Гешев съществува още от 2002 г., което е подвеждащо.

Любопитно е и защо вписването на Гешев като председател се е случило чак на 30 април.

Седалището на „Граждански блок“ е в София, на ул. „Мария Луиза“ 92, ет. 6.
„Граждански блок“ има и сайт, на който се изписва като политическа партия. Според електронната страница формацията има двама заместник-председатели – Мария Карагьозова и Борислав Райчев.

А иначе ребрандирането на стари партии като нови вместо нормалното учредяване стана модно през последните години.

Така, например, преди три лета бившият депутат от БСП Красимир Янков се отцепи и създаде „Българска прогресивна линия“ на мястото на „Българска партия Либерали“.

Сдружението на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов „Ние идваме“ също стана партия по този начин. Тя наследи Единната народна партия на Мария Капон.

Източник: clubz

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts