| | |

Атанас Запрянов: Украйна има право да използва българските оръжия както намери за добре

Според Устава на ООН Украйна е в правото си както да получава помощ, като жертва на агресия, така и да използва предоставената ѝ помощ по начин, по който тя намери за добре. Поразяването на военни цели от Украйна на руска територия не е нарушаване на международното право.

Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ служебният военен министър Атанас Запрянов.

Той обясни отказа на някои страни от НАТО оръжията им да бъдат използвани срещу руски цели с правото да се налагат национални ограничения, които изхождат от конкретния интерес на дадената страна.

Запрянов каза, че България се придължа към Устава на ООН (т.е. Украйна може да използва предоставената ѝ от нас помощ както намери за добре) още повече, че почти всичко, което сме изпратили има отбранителен характер.

Ние не предоставяме системи, с които, дори да желаят украинците, да поразяват цели на руска територия. Така че няма смисъл да налагаме ограничения на Украйна как да ги използва, заяви служебният министър на отбраната.

Запрянов за пореден път повтори, че изпращане на български военни в Украйна никога не е било обсъждано – нито при предното политически избрано правителство, още повече сега – при служебното правителство.

Министърът напомни, че съгласно Конституцията правителството няма правомощия да изпраща войски където и да е.

Служебното правителство изпълнява решенията на българския парламент, а те са: ние участваме в подготовката на украинските военни сили извън територията на Украйна, допълни Запрянов.

Миналата седмица София беше домакин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на форума бе войната в Украйна.

Фокусът беше върху помощта, която страните от НАТО трябва да продължат да оказват на Украйна. Страната е жертва на агресия от страна на Русия, коментира министърът на отбраната.

Той подчерта, че асамблеята се провежда в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Той коментира и изявлението на президента Румен Радев, че всички старни от НАТО са замесени във Военния конфликт между Русия и Украйна.

Не, това не е вярно, не кореспондира с Устава на ООН – помощта няма характер на пряко участие в конфликта. В момента по света има 53 военни конфликта – ако използваме тази логика, всеки, които помага на някого в такъв конфликт, е част от него, заяви министърът.

Източник: бТВ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts