| | | |

ДАНС: Руски спецслужби са заплаха за националната сигурност на България

През 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки.

Това се посочва в Годишния доклад за дейността на ДАНС за 2023 г.

Като основна заплаха Агенцията откроява най-вече Русия, а като нарастващо предизвикателство – Китай. Откроена в доклада е и нестабилността на Западните Балкани.

В доклада за миналата година се отбелязва, че поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност. Увеличават се и опасенията за възможна руска агресия към други страни.

Постоянен е стремежът на Москва за подкопаване единството и възпрепятстване разширяването на НАТО, като за целта се прилага хибриден подход, отчита ДАНС.

Допълва се, че “продължаващата агресия на Русия срещу Украйна и зловредните хибридни кампании на Москва остават основен ерозиращ средата фактор, а нарастващата настъпателност на Китай за проекция на сила го позиционира като системно предизвикателство за евроатлантическата сигурност”.

Относно Западните Балкани през 2023 г. се запазва потенциалът за ескалация на напрежение, съпроводен с прояви на насилие.

Държавната агенция за национална сигурност посочва, че в региона се наблюдава и засилен говор на омразата срещу България, включващ в отделни случаи и физически посегателства срещу определящи се като българи граждани на други държави.

В доклада се отбелязва, че обстановката по линия на сигурността в Западните Балкани се усложнява и от високата активност на организираната престъпност, нелегалната миграция, корупцията, нарушаването на върховенството на закона и отстъпленията от демократичните принципи на фона на засилващи се авторитарни тенденции.

ДАНС отчита, че през 2023 г. нараства ролята на специалните служби в рамките на хибридния инструментариум за въздействие на българска територия. Приоритетните им цели остават влияние върху процеса на вземане на политически решения у нас, както и създаване на позиции за придобиване на информация на централно и местно ниво.

Като по-съществени резултати през 2023 г. при противодействието на рисковете и заплахите от дейността на чуждите служби, от ДАНС отчитат пресичане на дейността на четирима руски и на двама беларуски граждани.

Пресечена е и дейността на други шестима чужденци, съпричастни към дейността на чужди специални служби.

Посочва се, че през миналата година със заповеди на председателя на ДАНС спрямо 54 души, чиято дейност представлява заплаха за националната сигурност, са наложени принудителни административни мерки по Закона за чужденците в Република България и по Закона за влизането, пребиваването и напускането на страната.

ДАНС е предложила включване на 393 лица в масива на нежеланите в страната чужденци.

В резултат на действията на ДАНС, през миналата година са наложени принудителни административни мерки за извършвана логистика или съпричастност към терористична дейност на 14 чужди граждани.

В информационния масив на нежеланите чужденци в България са включени 221 души, подозирани в съпричастност към терористична или екстремистка дейност.

Със заповеди на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки на 33 чужди граждани, определени като носители на риск за сигурността на страната.

По предложение на ДАНС в информационния масив на нежеланите чужденци в България са включени 159 души по съображения, засягащи националната сигурност и във връзка с тяхно участие в схеми за незаконно превеждане на мигранти през граница.

През 2023 г. от ДАНС са изпратени предложения до Държавната агенция за бежанците за отнемане на временната закрила на петима чужди граждани за участие в контрабанда на мигранти.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts