| | | |

Арестуваха мъж с руско и украинско гражданство, готвил се да взриви Франция

Повдигнаха предварителни обвинения за тероризъм на мъж с двойно руско и украинско гражданство. Те са във връзка с участие в подготовка на бомбен атентат.

26-годишният мъж е задържан в хотел в Северен Париж в понеделник, а разследващите издирват негови евентуални съучастници, посочват от френската прокуратура.

Арестът е извършен ден преди президентът на САЩ Джо Байдън да пристигне във Франция и три дни преди там да пристигне и украинският президент Володимир Зеленски.

И двамата са в западноевропейската страна за участие във възпоменателните церемонии по случай 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия, както и за срещи с френския си колега Еманюел Макрон.

Не е ясно дали предполагаемият заговор е свързан с войната в Украйна. Отношенията между Русия и Франция стават все по-изострени през последните месеци заради конфликта, пише БТА.

Заподозреният е получил тежки изгаряния в резултат на детонация на взривно устройство в хотелската му стая, съобщава прокуратурата.

Мъжът е получил медицинско лечение за нараняванията си, след което е бил предаден за разпит на френското контраразузнаване.

В петък е бил изправен пред разследващ съдия, който му е повдигнал предварителни обвинения в участие в планиране на криминални нападения от терористична група и за притежание на взривни вещества с цел подготовка на нападение, свързано с терористичната група.

Самоличността на мъжа не се съобщава, но се знае, че е пристигнал във Франция няколко дни преди ареста си. Според френски медии той е родом от Донбас, окупирания от Русия район в Източна Украйна, и е служил в руската армия.

Преди дни руското следствие обяви задържането на френски гражданин, обвинен, че е събирал разузнавателни сведения по военни въпроси. Франция е и свидетел на поредица необичайни инциденти, за които се предполага, че са свързани с Русия и Украйна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: TRT

Similar Posts