| | | |

На живо: Борисов предложи гласуването на проектокабинета “Желязков” да се прекрати и всички да молят за прошка

Точно в 13.00 часа продължи заседанието на парламента, на което трябва да бъде гласуван проектокабинета “Желязков”, предложен с първия мандат от най-голямата политическа сила в НС ГЕРБ – СДС.

Първо депутатите трябва да гласуват кандидатурата за премиер на Росен Желязков, а после структурата и състава на Министерския съвет.

В зала се регистрираха 238 народни представители. В пленарната зала са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Димитър Главчев, патриарх Даниил, членове на Конституционния съд, представители на съдебната власт, представители на религиозните изповедания и посланици.

В началото на заседанието Теменужка Петкова представи кандидатурата на Росен Желязков за премиер, а самият той представи структура и състав на Министерски съвет. В тях очаквано нямаше промени от предложените в понеделник при президента структура и състав на МС.

“Предложеният от мен кабинет има няколко основни задачи. Първата е да се преодолее политическата криза и войната между институциите. Тази политическа криза може да доведе до криза на демокрацията.

снимка: Кадър

От началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избори, от тях 4 са редовни. Първите демократични избори са започнали с избирателна активност от над 80%, а последните стигнаха до 34%.

За последните три години се проведоха редица предрочни избори, които доведоха до умора и незаинтересованост сред хората. Представям кабинет, който ще е правителство на малцинството.

Ще изпълняваме определени задачи – дигитализация, възстановяване на големите инфраструктурни проекти, развитие на образованието и пазара на труда, борба с безработицата, реформиране на институциите с фокус върху нуждите на гражданите.

Ако не положим усилия да преодолеем разделенията, сме изложени на изолация. Нямаме право да обречем следващите поколения в нихилизъм към държавата и държавността. Предлагам проверени министри и ако получим доверие, ще работим усърдно, честно и почтено.

Всеки от нас ще е на страната на истината. Ние в ГЕРБ – СДС заявяваме, че поемаме своята отговорност”, заяви от трибуната Росен Желязков.

“В момента трябва да зададем два въпроса – защо сме тук в тази ситуация и как можем да излезем от нея”, обяви от своя страна председателят на ПГ на “Продължаваме промяната – Демократична България” акад. Николай Денков.

снимка: Кадър

“Аз ще представя една различна гледна точка. В последните години единствено ПП-ДБ успяха да формират работещи правителства, след много трудни преговори. Тези правителства работеха за хората, а не за определени бизнеси и олигарси.

Ние първо поставихме политиките, които ще изпълняваме, и тогава започнахме да разговаряме за имената на министрите.

Днес ни се представя правителство на ГЕРБ, в което има няколко доверени министри на Пеевски. Днес ни се представят министри, които станаха причина за протестите през 2020 година. Това е правителство, което казва забравете за бъдещето.

Ние ще бъдем силна опозиция и ще работим, за да постигнем много повече от това, което ни предлагат днес ГЕРБ”, добави той.

Веднага след изказването на акад. Денков Георг Георгиев, Теменужка Петкова и Костадин Ангелов отговориха, че ГЕРБ е първа политическа сила, а ПП-ДБ са трети и няма как да бъдат силна опозиция.

снимка: Архив

“Вие нямате политическо бъдеще”, обобщи Ангелов.

“Хората са свалили до критичен минимум доверието в политическите партии и държавните институции. Хората, които излязоха да гласуват, а и тези, които не излязоха да гласуват, искат стабилно правителство. Това е причината ние да подкрепим първия мандат”, категоричен бе Йордан Цонев от ДПС.

“Ако не се формира редовно правителство, доверието в нас и институциите ще падне още. Няма друг начин да спрем политическата криза освен някой в този парламент или в следващия да се договори и да направи кабинет.

Ходенето на избори няма да промени нищо. Това е причината да подкрепим мандата на първия и ще положим всички усилия България да има управление, ако се наложи и с третия мандат.

Това управление обаче трябва да е обединено около евроатлантическия път на България. България е избрала западния модел на развитие, а не източния. Ние няма да водим разговри с “Възраждане”.

С всички други партии ще разговаряме, ако те искат. Отговорността е на всички. Трябва да постъпим държавнически. Ние от ДПС ще постъпим държавнически и при първия, и при втория, и при третия мандат”, заяви Цонев.

Кабинет на плаващото мнозинство беше представен преди 11 години от Пламен Орешарски. Тогава БСП и ДПС разчитаха на “златния” пръст на Волен Сидеров. Това правителство катастрофира, както катастрофира и БСП”, обяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Обръщам се към колегите от ГЕРБ – ако това правителство бъде гласувано, вие ще станете притурка и патерица на ДПС.

Ако това правителство се случи, вас ще ви сполети съдбата на БСП. Няма нормален гербаджия, който да иска ГЕРБ да стане патерица на ДПС. Няма нищо лошо да се отиде на нови избори, въпреки че ние от “Възраждане” змятаме, че този парламент може да излъчи правителство.

В момента се намираме в очистителен процес. Изборите дават възможност да отделим паразитите. Днес не трябва да подкрепим този кабинет и да намерим общо решение, което изключва ДПС. Може ли да стане това? Може, показахме го преди няколко гласувания”, добави Костадинов.

“Обръщам се към колегите от ПП-ДБ. Подкрепяли сме в трудни моменти. Г-н Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте към ДПС”, заяви от трибуната лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

снимка: Архив

“Ние искаме осъзната подкрепа от 10 депутати, за да понесем своята отговорност. Политическата ни система зацикля. Благодаря за подкрепата на колегите от ДПС.

Ние ясно казахме, че няма да подкрепим втория и третия мандат, защото не е логично и демократично партии с 5-6% да доминират на първите партии.

Силният човек в тази зала вече е Костадин Костадинов. Днес видях как изкомандва ПП-ДБ, БСП и “Величие”. Ако президентът даде третия мандат на “Възраждане”, аз мисля, че може и да има кабинет. Отнасям се с уважение към всички и както виждате, не обиждам никого.

Предлагам да прекратим този дебат и да отидем да молим за прошка”, обяви Борисов

“Това, което чухме от г-н Борисов, би било много конструктивно, ако беше казал – покайвам се, че съдбната реформа в България не се случва, покайвам се, че службите не се реформират, покайвам се, че свалих две редовни правителства.

Аз също се покайвам и съжалявам. Искам да кажа на шите избиратели, че могат да разчитат на нас и ние ще работим за това България да стане модерна европейска и просперираща държава”, отговори на Борисов Кирил Петков.

“Ние от “Има такъв народ” сме последователни отдавна заявихме, че няма да подкрепим този кабинет. За да излезе България от политическата криза, е необходим експертен кабинет с ясна програма. Няма как една партия да доминира над другите.

Ако президентът ни връчи третия мандат, ние ще разговаряме с всички политически сили за формирането на експертен кабинет. Тогава ще си проличи кой наистина милее за България и кой иска да ходим на нови избори”, заяви Тошко Йорданов от ИТН

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts