| | | |

Делян Добрев скочи на Асен Василев, готви му голям удар

Ще закрие ли финансовият министър Асен Василев дирекция “Съдебна защита”, защо той твърди, че мястото ѝ е в правосъдното ведомство и какво се крие зад този четвърти опит за преместване на дирекцията?

Тези въпроси коментира народният представител и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред tribune.bg.

-Г-н Добрев, прави се пореден опит дирекция „Съдебна защита” да се прехвърли от финансовото министерство /МФ/ към правосъдното?

-С абсолютно неясни мотиви, за 20 години тази дирекция няма загубено дело. Как по-добре можеш да се справиш от това? Може би целта е да се загубят сега делата!

-Асен Василев иска да я закрие, а правосъдното ведомство да открие нова дирекция?

-И затова ще ги спрем. Ето вече внесохме проекторешение в деловодството на парламента вчера с колеги от ДПС и ИТН. Разговарях с колегите от „Възраждане” и БСП, те също ще ни подкрепят.

-Въпросът е Вашите колеги от ГЕРБ дали ще Ви подкрепят?

Повече от 20 души от нашата група ГЕРБ-СДС са се подписали на предложението за оставане на дирекцията в МФ. На първа страница на предложението, което внесох вчера, се виждат само подписите на ИТН и ДПС, но непосредствено след тях са се разписали повече от 20 колеги от нашата група.

-Какви дела се водят срещу страната в момента?

-Едното е от ЧЕЗ за 1.1 млрд. евро.

-Другото може би е на ЕВН?

-Не, с ЕВН и Енерго Про делата приключиха. България ги спечели и ние не им дължим нищо.

-Това е голям успех!

-Ето тази дирекция в Министерстото на финансите спечели тези две дела. И сега върви делото с ЧЕЗ и нашите опасения са, че това се прави в ущръб на националния интерес.

-Трите ЕРП-та избраха да водят тежък арбитраж срещу нас и се обърнаха към ICSID – Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон!

-Освен това чуваме слухове, че управляващите искат да минат към извънсъдебно споразумение.

Може ли при положение, че сме спечелили две идентични дела с ЕВН и Енерго Про – исковете и сумите в трите случая са почти идентични, при третото дело да търсим извънсъдебно споразумение?

Представете си, че България се съгласи да плати половината от тази сума /1.1 млрд. евро/, това са 1 милиард лева.

Кой ще има интерес от тази работа?! Вероятно с 1 милиард лева много хора биха могли да се облагодетелстват.

-Ще успее ли парламентът да разгледа внесеното от вас проекторешение до 16 юли?

-Това е срокът. Ще успеем, защото другата седмица предложението ни ще се гледа в комисия, а следващата – в зала. До 16 юли взетото решение трябва да е публикувано и в Държавен вестник.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts