| | | |

Гавра по български: Удариха хотелиерите с нов данък

Хотелиерите, които ще бъдат подпомогнати с 40 лв. за всеки украински бежанец, който са настанили в своите обекти, ще трябва да платят туристически данък върху тези пари, съобщи пред БНТ заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Сумата от 40 лв. не включва ДДС, но ще бъде обложена с туристически данък, който няма да бъде опростен, подчерта Георгиева. Причината е, че този данък отива в общините, за да подпомага развитието им.

Всички обекти в националния туристически регистър може да участват в програмата за подпомагане, каза още заместник-министърката. Тази програма е разписана за три месеца в зависимост от това как се развиват събитията в Украйна. Водят се преговори тя да се финансира от европейския фонд “Солидарност”.

Амбицията ни е бежанците, настанени в страната ни, в рамките на тези месеци да се включат в пазара на труда, каза още Георгиева.

За лято 2022 г. разчитаме основно на българските туристи и сме умерено оптимистични за чужденците, които ще ни бъдат гости. Предвидили сме по-засилена реклама в социалните медии, съобщи още Ирена Георгиева.

Снимка кадър

Similar Posts