| | |

Кирил Петков: САЩ ни пращат бронирани машини “Страйкър”

САЩ ще предоставят една рота с бронетранспортьори на България, съобщи премиерът Кирил Петков на брифинг след срещата с американския министър на отбраната Лойд Остин в Министерския съвет рано в събота сутринта.

“Искам да благодаря на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин за това, че в този критичен за света момент показа истинска съюзна подкрепа към България. Специално искам да благодаря, че САЩ първи отговориха на нашите искания за подсилване на бойната група, на която сме водеща страна в многофункционален елемент. САЩ се съгласиха да предоставят една рота “Страйкър” – това е силен знак към нашите съюзници”, каза Петков.

Ротата е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин, допълни Петков.

“Не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна. Работим заедно за подкрепа на източния флаг, но нищо друго не е дискутирано”, подчерта Кирил Петков.

“Войната, която Путин започна, постави цяла Европа в риск. Българското правителство има за цел да усили нашата защити. С г-н Остин говорихме и за военната мобилност. Логиститката е също толкова важна, колкото и военната техника”, каза още Петков.

На въпрос към Лойд Остин водени ли са дискусии за изпращане на военна мощ в Украйна, като ПВО системи, той заяви, че разговорът е бил с акцент за усилията за укрепване на Източния фланг.

Благодарим на България, че ще бъде рамкова държава на една бойна група тук. Благодарим ви за усилията, допълни Остин.

“Проведохме много продуктивно обсъждане на силната и обединена подкрепа на НАТО на ситуацията в Украйна. За мен е важно да съм тук в този момент, за да осъдим безразсъдната и безмилостна агресия срещу съседна държава и да подчертаем нашата подкрепа за украинския народ. Нашият ангажимент към член 5 е непоклатим. Войната, водена по избора на Путин, е трагична. При все това руската агресия сплоти в силна степен украинския народ, НАТО и свободния свят. В проведения разговор с Кирил Петков обсъдихме общите ценности, които САЩ и България споделят”, каза Лойд Остин.

Американският военен министър подчерта, че България работи много целеустремено за модернизация в отбраната.

“Нашият и вашият ангажимент е пример за други съюзници. Ето защо САЩ продължават да стоят до България и нашите съюзници в НАТО и да работим за сигурност в Европа”, добави Остин.

Вчера Лойд Остин и българският му колега Драгомир Заков посетиха авиобаза “Безмер” и полигона “Ново село”, където тренира българският батальон, който е на директно подчинение на НАТО.

Similar Posts