| | |

Андрей Райчев: Въобразили са си, че ще намерят нещо, кюлчета, чекмеджета. Но нещата увиснаха и акцията изглежда нелепа и нарушила много закони

“Арестът на Борисов представляваше акт на символично насилие. Това не е насилие, това е заплаха за насилие. Главното при него е, че то замества наказанието, създава удовлетворение на тълпата, която изпитва се удоволствие че някои от “големците” е наказан. Според мен, не това е бил замисълът, прекалено скъпо струва този ход, много е неизгоден”, заяви пред бТВ социологът Андрей Райчев.

“Чух много версии, но ми се струват прекалено повърхностни. Единствено убедителното обяснение, според мен е че са разчитали да намерят нещо, въобразили са си, че ще намерят нещо, кюлчета, чекмеджета, например. Но нещата увиснаха и акцията изглежда нелепа и нарушила много закони с много скъпа цена за тези, които я изпълниха”, коментира той.

По думите му, много по-сериозно е, когато арестуваш лидера на опозицията.

“Спомнете си, че Нинова я изгониха от залата на НС и падна председателя. Да посегнеш на лидера на опозицията е много сериозно нещо, трябва много сериозно да си се подкрепил с аргументи”, смята Райчев и описа последствията:

“ГЕРБ се активизира. Има много студена реакция на президента, много сериозно отдалечаване, той много сериозно каза “Съд, а не арести”. Ами коалиционните партньори: вижте как подкрепят едвам-едвам, с половин уста, те са научили за всичко от телевизията, а това е страшно унижение за тях. Затова мисля, че застрашават правителството, защото са повярвали на Рашков. Това е много тежък пореден провал на Рашков, той осем месеца сервира сензационни неща, които бил открил, но от които нищо не сме видели. Рашков за пореден път демонстрира очевидната си неспособност да направи нещо друго освен да вдига шум. Сега дилемата на управляващите е да подкрепят Рашков и да потънат с него или да се освободят от него и така да се измъкнат”, прогнозира Райчев.

Според Райчев, печеливши от тази история са ГЕРБ и Бойко Борисов.

“ГЕРБ всъщност не искат предсрочни избори, не са готови, но опозицията се съживява. Същевременно коалицията отслабва, връзката им с президента отслабва и леко тръгват по пътя на “лъжливото овчарче”. ГЕРБ не могат да предизвикат избори, но коалиционните партньори могат”, каза още социологът.

“Българският народ е категорично против замесването ни към войната, но това не означава жестокост към украинците. Българският народ прояви изключителна съпричастност към тях, но има категорично нежелание за пряк конфликт с Русия. Съдбата на правителството зависи от две неща – цените на тока, ако наистина успеем да се откачим от “Газпром” ще успеят. Второто е войната, нещата се оплитат, като че ли там времето тече в полза на украинците. Само си представете какво ще стане ако Русия загуби тая война – разпадът и е неизбежен. Другият сценарий е, ако решат да приключат войната със смазващ удар, това ще е много страшно”, прогнозира той.

Similar Posts