| | |

В понеделник обявяват резултатите от проверките на магистрали и скоростни пътища в гаранционен срок

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще обяви в понеделник резултатите от направените през септември 2023 г. проверки на участъци от републиканската пътна мрежа с профилограф и взетите над 300 сондажни пробни ядки от асфалтови пластове.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Пресконференцията ще се състои на 23 октомври от 12:00 часа в зала „Пресцентър“ на министерството.

Проверките стартираха през септември 2023 г. Експерти на Института по пътища и мостове към Агенция „Пътна инфраструктура“ обследват равността на настилките по магистрални и първокласни участъци от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният срок.

През септември 2023 г. бяха измерени повърхностната равност на 13 пътни участъка, проверено бе състоянието на дилатационните фуги на пет мостови съоръжения и са взети сондажни ядки на още десет пътни отсечки.

Тестът с профилограф е тип образна диагностика или индикатор за това дали има по-сериозни деформации и евентуално дали има проблеми с качеството на вложения материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната конструкция.

Институтът по пътища и мостове има Сертификат за акредитация № 197 ЛИ от 5 януари 2023 г., валиден до 1 април 2025 г., издаден от Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“, съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO/IEC 17025:2018,

в който са включени изпитвания на повърхностните качества на настилките със съответните стандарти и методики, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts