| | |

Некомпетентност: Правителството с гаф за морските мини

Правителствената пресслужба в опита си да ни информира и предупреди за морски мини, които бяха отнесени след буря в Одеса и са в Черно море, показахa некомпетентност и неграмотност по отношение на географските понятия.

„Във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове, българското правителство взима всички необходими мерки. Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в екваторията на Черно море“, съобщиха снощи от пресцентъра на МС с официално съобщение, изпратено до медиите.

„Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявят бдителност. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите се умоляват да сигнализират на телефон 112“, пишат още от „Дондуков“ 1.

Впечатление прави, че в рамките на две изречения има няколко неточности, които пораждат въпроси:

Първата е, че броят на мините е „известен“ – ако се знае точно колко са, защо не е написан техният брой? Така след подаване на сигнали от граждани, за каквито призовават от МС, ще се знае колко са открити и още колко остава да бъдат намерени.

Втората неточност се отнася до думата „плуват“ – граматически правилно е да се напише „плават“. Може би това са искали да ни кажат авторите на съобщението?!?

Третата неточност е изписването на думата „екватория“ – тук думата е сгрешена и показва непознаване на термините и думите в българския език. Вероятно някой смята, че произхода идва думата „екватор“? Думата е „акватория“ – тя е от женски род и означава – пространството от воден басейн или част от него в естествени или условни граници. Използва се за акваторията на море, на езеро, на залив, на пристанище и др. Най-просто казано – воден участък.

„Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната, ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи“, заявяват още от МС, пише Трибюн

Similar Posts