| | |

Предозиране: Бойко Рашков смята, че Борисов, Горанов, Арнаудова, Менда Стоянова и Васил Божков трябва да се разследват като ОПГ

Вътрешният министър Бойко Рашков смята, че Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, бившият председател на бюджетната комисия Менда Стоянова и укриващият се в Дубай хазартен бос с 19 обвинения Васил Божков трябва да се разследват като организирана престъпна група.

Миналият четвъртък МВР обяви, че и Стоянова е сред арестуваните, но по-късно се оказа, че тя е научила за това от медиите.

В интервю пред сайта “Сега” Рашков обясни, че вътрешното ведомство няколко месеца е събирало доказателства, преди да образува разследването и има няколко източника – сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ за връзката между кюлчетата и пачките от снимките в спалнята на бившия премиер и подкупите, които Божков твърди, че е давал.

“От няколко източника в Главна дирекция “Национална полиция” са събрани множество факти, които просто налагаха да се пристъпи към по-активни действия”, каза Рашков.

Другият източник е самият Васил Божков. Според вътрешния министър данните, които би дал укриващият се в Дубай бизнесмен, са за действия на други лица, “включително такива, които в миналото заемат висши длъжности”, а това ще доведе до търсене на отговорност от всички тях.

“Тъй като самият Божков е бил в много близки връзки с бившия премиер Борисов, с министъра на финансите по онова време Горанов, с пиарката на премиера Арнаудова, а така също по логични причини и с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, ние трябваше да започнем малко по-активни действия”, изтъкна Бойко Рашков.

Той припомни още, че има два доклада на Агенцията за финансова инспекция (АДФИ) за непостъпили в хазната 557 млн. лв. за 5-годишен период. Прокуратурата е бездействала по тези доклади, въпреки че самата тя ги е възложила.

“Би следвало да очакваме за толкова години този процес да приключи и да има не само конкретен резултат, но и констатации – кой е отговорният, какво наказание трябва да му се наложи, има ли основания да се търси наказателна отговорност, дали тогавашният министър на финансите Горанов има отношение към този въпрос, дали тази сума, която не е усвоена от хазната, не се дължи за услуга, която е направила една парламентарна група в Народното събрание да улесни в нормативен порядък положението на Божков. Нека да кажем откровено – има сериозни съмнения, че тук става въпрос за организирана престъпна група в петчленен състав и никой до момента не е предприел каквито и да е действия за търсенето на каквато и да е отговорност”, коментира вътрешният министър.

Рашков не смята, че Васил Божков печели индулгенции срещу даването на сведения.

“По целия свят, за да може да се разгроми една организирана престъпна група, трябва да има “къртица”. Тук нещата за държавната машина са изключително улеснени. Защото участник в самата организирана престъпна група е готов да съдейства на държавата, за да може да се изясни престъпната дейност на другите – тези, които са му съдействали. А прокуратурата не желае да разследва”, бе категоричен Бойко Рашков.

Similar Posts