| | |

Социолози и политолози срещу Петков: Не съществува такова проучване, това е фейк

Политолози и социолози разбиха твърденията на Кирил Петков, че 84% от българите били на мнение, че не трябва да изпращаме военна помощ в Украйна. В предаването “Референдум”, по БНТ те попитаха премиера от къде са данните му и как с две евроатлантически формации в коалицията е направил подобно заключение.

Първа горещата тема отключи социологът Боряна Димитрова: „Министър-председателят е прочел проучване, не знам къде точно, в което се казва, че 84% от българите не биха искали да подкрепят „военна Украйна“. Нямаме подобни данни в наше проучвания, нито в други. Имаме обаче един друг проблем. Ако 84% не подкрепят това, остават 16%. Това е 2 пъти по-малко, отколкото вота за партии, които имаха формации от ясна евроатлантическа ориентация – Демократична България – 25%, и „Продължаваме промяната – 31%. Ако това е така, значи министър-председателят е лидер на едно разпадащо се ценностно мнозинство или пък казва някакви фейкове“.

„Очевидно има промяна в общественото мнение, и това го отчетоха всички, към Русия. Не виждаме опит за преобръщане на мнения на коалиционни партньори“, коментира политологът Светослав Малинов.

„Тези проценти не мога да ги коментирам, защото няма социологическа агенция, която да застане зад тези 84%. БСП каза, че изпращането на оръжия в Украйна е червена линия. С тези 84% Кирил Петков се оправдава, че няма да премине линията, защото означава разпад на мнозинството“, категоричен беше Димитър Ганев.

Similar Posts