| | | |

Всичко за сагата Рашков – Борисов след поредица от брифинги (ОБЗОР)

Седмица след среднощните арести на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, конфликтът между управляващи и коалиция придоби нови измерения.

ЕНП в защита на Борисов

Вчера (23 март) председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер поиска разследване на задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Искането става само два дни след като групата на ЕНП изпрати спешна мисия за установяване на фактите в София след задържането на бившия министър-председател.

“През изминалата седмица видяхме, че водач на опозицията беше отвлечен за няколко дни. Нямаше съдебно решение, а само решение на политик, на вътрешния министър…. Според нас може да има нарушение на механизма за върховенство на закона”, каза Вебер.

Вътрешният министър Бойко Рашков не остана длъжен и се обърна лично към Вебер. Той попита задочно Вебер дали знае защо Бойко Борисов излиза от системата на МВР. Защото отказва да се деполитизира, поясни Рашков, визирайки реформата след 1989 година, според която служители на МВР не може да са с принадлежност към БКП. И извади документ пред телевизионна камера, с който да докаже думите си. “Може би председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер не знае това. Може би той не знае, че Борисов е гравитирал в България около така наречените силови групировки, за които на всички е известно, че те се занимаваха с престъпления, включително по улиците на София. Може би трябва да му изпратим тази информация”, каза Бойко Рашков.

Рашков добави и друг интересен детайл в интервюто си пред bTV, че сестрата на Севделина Арнаудова работи в Главна дирекция “Национална полиция” и по думите му е издала информация за арестите. Според него това е ставало и в много други случаи, свързани с бившите управляващи, за които се съдържат материали за злоупотреби, за присвояване, за кражби на обществено имущество, така ще потъне и този случаи.

От своя страна говорителката на правителствената информационна служба на кабинета “Борисов” бе категорична, че Рашков “изрича много лъжи” и обвиненията към сестра й са несправедливи. Тя потвърди, че сестра й работи в Дирекцията на полицията от 22 години има редица награди от това министерство, подписвани от най-различни министри, но уточни, че от нея никаква информация не е изтичала.

Васил Божков с онлайн пресконференция

Междувременно днес (24 март) бизнесменът Васил Божков, който избяга в Дубай преди прокурорската акция срещу него в началото 2020 г., даде пресконференция. Името му беше замесено покрай арестите на бившите управници от ГЕРБ, че е свидетелствал, че е бил рекетиран от тях. “Готов съм да се върна в България веднага, когато имам физическата възможност за това. Заради административните спънки, които прави прокуратурата, аз не мога да напусна Дубай. Ако прокуратурата бъде така добра да махне червената бюлетина от Интерпол, аз ще се върна на следващия ден и ще застана пред съответните органи”, заяви той.

Попитан как ще коментира ОПГ-то (организирана престъпна група), за което говори вътрешния министър Бойко Рашков, бизнесменът отговори, че не го разбира. “Ако бях ОПГ с Борисов, аз нямаше да съм в Дубай. Бизнесът ми щеше да съществува. Не може един човек, който е пострадал, да е ОПГ с Борисов. Видяхте колко закона бяха нарушени при атаката срещу мен”, заяви той. Той уточни, че от две години сигналите му стоят във всички институции и чака резултат.

Бизнесменът, който се укрива в Дубай, разкри и как е давал предполагаемите подкупи. “Направете следствен експеримент. Могат ли да се съберат 500 000 или 1 млн. в едно палто, без да си личи?”, заяви той и добави, че пиарката на Борисов – Севделина Арнаудова, е идвала всеки месец в неговия офис, за да взима суми, които са били необходими на ГЕРБ. “Бойко се обаждаше и казваше: Севда ще дойде. Дай и толкова”, добави той.

Борисов отговори притеснява ли се дали европрокуратурата го разследва

Не закъсня и реакцията на ГЕРБ. Бившият премиер Бойко Борисов отговори на въпрос на Actualno притеснява ли се дали европрокуратурата го разследва. “Не, по никакъв начин, защото всичко, което сме правили е било много съобразено с всички правила и закони”, отговори Борисов.

Той посочи и причината да бъде арестуван – предложението България да достави оръжия на Украйна. Според него, той бил арестуван, та ГЕРБ да се обиди и като се гледа предложението, да не го подкрепи, а да го подкрепи само “Продължаваме промяната”. “Нашата евроатлантическа линия е непоколебима, за разлика от тази на христовци, атанасовци”, заяви лидерът на ГЕРБ. А на по-късен етап в пресконференцията се сравни с руския опозиционер Алексей Навални, който преживя покушение (опит за отравяне).

“Беше толкова внезапно, толкова изненадващо. На масата ме свариха. Претършуваха всичко – чинии, тенджури (бел. ред – запазен е оригналният изказ)”, оплака се Борисов за ареста и продължи: “Никога не съм имал златни кюлчета, никога. Никога Горанов не ми е донасял пари, никога”.

Бизнесменът Георги Самуилов в близки отношения с Иван Гешев?

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че бизнесменът Георги Самуилов, който е подал сигнал срещу вицепремиера Асен Василев, е в “очевидно близки отношения” с главния прокурор Иван Гешев. Именно по сигнал от собственика на “Инса Ойл” Самуилов стартира досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Василев. “Не познавам автора на сигнала. Става дума за Георги Самуилов, който твърди, че е перфектен търговец и данъкоплатец и се оплаква до прокуратурата от министър Асен Василев. Данните са от този месец и са отправени директно до главния прокурор. Защо директно до него? Очевидно става въпрос за близки отношение между този бизнесмен и главния прокурор”, добави министърът. По думите му “можем да предположим”, че той е свързан и с бившите управляващи от ГЕРБ. “Ако греша, съм готов да се извиня”, обеща Рашков. По думите му в сигнала не се съдържат данни за извършено престъпление, от когото и да е.

Припомняме, че спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март срещу вицепремиера Асен Василев за длъжностно престъпление, по сигнал на “Инса Ойл” и Георги Самуилов.

На 14 март КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение от страна на “Сакса” ООД и “Инса Ойл” ЕООД във връзка с наблюдаваното през последните седмици повишение на цените на дребно на автомобилните горива в страната, съобщиха от комисията.

Similar Posts